bvalek2#13
Távolkelet védelmében: sokkal tisztábbak mint bárki Európában. Náluk kultúrája van a napi többszöri alapos tisztálkodásnak. Utaztam együtt egy csomó emberrel tömegnyomorban Indonéziában, és csak a saját szagomat éreztem (szégyelltem is magam), pedig akkor már két zuhanyon túl voltam aznap. Azért nem volt testszaguk, mert olyan sokat mosakodnak, hogy abban a társadalomban kihaltak a testszagbaktériumok, rajtam viszont 15 perc múlva vígan pukiztak (ez minden európai emberre igaz, nem csak rám. Mi dezodorokkal nyomjuk el a szagot...). Az utcai árusok nagyon odafigyelnek a higiéniára, biztonságosabb a riksásfiú ebédje, mint a repülőn felszolgált vacsora.
Természetesen az is igaz, hogy Ázsiában sem lehet általánosítani. Az indonézek annak ellenére hogy sokkal szegényebbek mint a japánok, odafigyelnek a tisztaságra, de pl. a kínai termelőszövetkezetekben már gondok vannak (Dél-Kínából szoktak kiindulni a téli influenza járványok).
Ja, és az ottaniak is használnak dezodort, meg parfümöt, mert szegények majmolják az amerikaiakat, a férfiak szívják a rossz minőségű amcsi cigarettákat. Pedig lehet hogy a Nyugat tanulhatna néhány dolgot tőlük. Pl. hogy lehet, hogy majdnem 300 millió ember, 300 nyelvet beszél Indonéziában (muzulmánok, keresztények, buddhisták, hinduk, őserdei animizmus, stb.), és békésen együtt élnek, nem írtják ki egymást...