• laszilo
    #99
    Sziasztok!
    „...fúj szél mindenki visszatölteni akar,.... ha süt a nap akkor meg mindenki kivenni akar.
    … az jelen energatikai rendszer még néhány erőműnek a fogyasztókkal való összevetésére sem alkalmas, nemhogy majdamikoreszembejutvisszateszem fogyasztók millióinak a menedzselésére.”

    Ezek valós problémák, de potenciálisan éppen erősíthetik az energiarendszert, csak a megfelelő vezérlési struktúrákat kell kialakítani.

    A villamos energia hálózat technikailag fel van készülve a rendkívüli mértékű fogyasztásingadozásokra, tehát az ugyanilyen mértékű erőművi energiabevitel követelményre is (az energiamegmaradás tv. okán).

    Egy bizonyos határig technikailag semmilyen gondot nem kell, hogy okozzon a teljes forgalom reménybeli 10-20 százalékát kitevő bizonytalan szélerőművi kapacitás sem.
    Annál is inkább, mert egyszerre nem áll le egész Európában a szél, és mi ugye rajta vagyunk, másrészt más erőművek is kiesnek tervezetten, vagy anélkül, sokszoros kapacitással. Pl.: az üzemzavar miatt hónapokig állt Paks egy blokkja 440MW, nem dőlt össze a világ. Mikor lesz ennyi szélerőművi kapacitásunk?
    Más dolog a vezérelhető mikroerőművek kérdése, ahol ha megoldják a mostani nagyerőműveknél már működő központi szabályozás lehetőségét, akkor egy „elusztíthatatlan” hálózat hozható létre, ráadásul itt a saját igény ciklusai általában egybeesnek a hálózatigény ciklusokkal, tehát központi vezérlés nélkül is elég jól harmonizálnak.
    Az üzemelési, szerződési struktúrák miatt valóban bármilyen külső energiaforrás... bármilyen... a rendszer fiskális működését veszélyezteti, ennek átalakítása pedig bizonytalan pénzügyi helyzetet teremthet a nagyerőművek számára.
    Érthető tehát a berzenkedés.