• imika
    #101
    Szevasztok energetikusok.
    Megvallom évente 1x írok fórumba, de az elégedettséggel tölt el hogy gondolataimat visszaidézik elemzik a résztvevők.
    Sajna mint mondtam inkább forgógépekkel foglalkozom így a villámhoz nem nagyon értek.
    De egy fórumon a következőt olvastam:


    ,,A zivatarfelhőben lévő töltésgóc feszültsége - a mérések szerint - 100 millió volt nagyságrendű. Egy átlagos villám energiája - 10 coulomb töltéssel számolva - kereken 140 kilowattóra, amely egy lakás egyhavi szerény fogyasztásának felel meg. Országosan körülbelül kétszázezer villámcsapással számolhatunk egy évben, ezek energiája összesen 28 millió kilowattóra, az ország évi villamosenergiafogyasztásának körülbelül 0,1 százaléka. Ez nem is olyan kevés. Hasznosítására azonban nincs lehetőség; ehhez olyan százszázalékos hatásfokú berendezésre volna szükség, amely az egész országot beborítja valamilyen felfogóhálóval."
    > (http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1996/9625/06.html)

    ,,Mekkora áram folyik a villámláskor?"

    ,,20000 A áram. 20-100 mA között átfolyó áram az embernél már halálos zavarokat okozhat. Egy villám energiája 3 hónapon keresztül működtethetne egy 100 W-os izzót."
    > (http://www.szamitogep.hu/show/read.php?id=11579)

    Egyébként a villámos sztorit elsősorban a gázolaj energiasűrűségére vonatkoztattam.
    A villám effajta megközelítését a villámvédelem tantárgy első órájának első percében "oktassák"... Némelyek egy vödört míg mások 1 hordót mondanak.

    Ezt a qoulombost szart már nem tudom mer régen jártam iskolába de ha villamos munkaként számoljuk P=UxIxt. Persze a t-t órába a wttot meg kwra kell konvertrálni.
    Mazochisták számoljanak utána.