• dez
    #116
    Az Cell XDR mem-sávszéle (25GB/s) 2-2,5x-ese a kétcsatornás DDR2-800-nak. Persze jól jönne még több is, de ez sem olyan rossz. (A GPU/VRAM felé oda+vissza 35GB/s van, de itt persze osztozni kell a GPU-val a VRAM-on.)
    Továbbá, kvázi sokcsatornás (külön kezeli az egyes hozzáféréseket, ~16 pufferrel rendelkezik) a mem-interface, ami megintcsak sokat javít a helyzeten (az egyik SPU-nak nem kell várnia egy másik memóriaműveletének teljes lezajlására).
    Azt se felejtsd el, hogy a Cellben vektorproci-magonként van 256KB belső gyors ram (kód és adat is lehet benne), és a műveleteket abban végzi, a külső memóriához ilyen célból - normális esetben - nem fér hozzá, csak egyben olvasgatja/írkálja az adat-csomagokat.

    Egy demonstráción pl. vígan megbírkózott 48 mpeg2 streammel. (25*1024/48=533, tehát egy streamre 533MB/s jutott... volna, ha nem lett volna elég a töredéke.)

    Vagy nézzük SPU-nként: 25/8=3.1 (GB/s). Ha csak adatcsomag-olvasásra/-írásra kell, ez sem olyan rossz. (Kb. ennyi az egycsatornás DDR400-as mem sávszéle.)

    (A CPE-t nem számoltam bele, de ilyen stream-feldolgozásnál az nagyrészt inaktív.)

    Azt is vegyük hozzá, hogy pl. 2x-es memsávszél nem gyorsítja 2x-esére a programokat pl. x86-nál, sőt ennél sokkal kisebb a gyorsulás. Max. memória-átpakolásnál jön ki a 2x-es sebesség.