Morden23#53
Nem sértődtem meg, ahhoz azért jóval több kéne.
Én nem azzal nem értettem egyet, amiket te társadalmi probléma gyanánt felsoroltál, hanem azzal, hogy rosszul ítéled meg, mi is indukálja ezeket.
Én részemről olyan terepen tevékenykedek, amire az embereknek valamilyen szinten semmi szükségük nem lenne, de mégis imádják és szeretik. SZÜKSÉG VAN azokra a dolgokra, amik indukálják a dolgokat. Az pedig, hogy közben néhány ember gennyesre gazdagodik, az nem annak betudható, hogy ők lopnakcsalnakhazudnak, hanem annak, hogy milyenek a fogyasztói szokások. Addig lehet mindent és annyiért eladni, ameddig az emberek bármit és bármennyiért megveszik. A termelés a fogyasztóhoz termel, és a fogyasztó igazodik a termékhez. Ez egy borzasztóan komplex folyamat, és egy bizonyos (nem is olyan magas) szint után már nem gazdasági, hanem pszichológiai és szociológiai indukálásról beszélünk.
Mondok egy példát. A JAGUAR azért drága, mert az emberek AKARJÁK, hogy drága legyen. Ha nem lenne drága, akkor mindenkinek lenne, és Suzukinak hívnák. Ezt a közgazdaság úgy nevezi, hogy luxus (vagy ún. Giffen-> bár ez mást is takar) termék: a fogyasztói érdeklődés csökken az árcsökkenéssel.
Szóval érdemes úgy gondolkodni, hogy a fennen páváskodó felső Xezer azért van ott, ahol van, mert mi tettük őket oda, és most sír a szánk, mert nem akaródzik nekik lejönni.