A pár éve megszünt határtudományos lap topikja!
  • tomcat1
    #4
    Na az első rágódnivaló, persze lassan lépve bele a szószba!

    Parafenomén segítette az elnököt a hatalomba
    Kísértet járja be Litvániát

    Nagy botrányt kavart Litvániában a hír, hogy az újonnan beiktatott államelnök, Rolandas Pinkas nyilvánosan megköszönte egy grúz származású parafenomén segítségét, melyet hatalomba kerüléséhez nyújtott. Pinkas szerint Lena Lolisvilli "nemcsak az egészségét segített visszanyerni", hanem az egész életét megváltoztatta. Az európai uniós és NATO-tagságra készülő balti ország az ellenzék szerint a "nevetség tárgyává vált" az elnök babonás hite miatt, míg a litván katolikus egyház szerint Pinkas egyenesen "az ördöggel kötött szövetséget", amikor Lolisvilli tanácsait kérte ki az ország vezetéséhez.


    Rolandas Pinkas litván államelnök. Európa helyett a középkorba Fotó: Reuters

    Rolandas Pinkast februárban iktatták be elnöki hivatalába. A volt repülős kaszkadőr látványos kampányt folytatott, többek között egy légi bemutató keretében átrepült egy alacsony vilniusi híd alatt is. Az igazi felt?nést azonban azzal keltette, amikor a beiktatásán a vendégek első sorába ültette, és külön köszöntötte azt a grúz spiritisztát, aki állítólag 1996-ban megjövendölte Pinkasnak azt, hogy elnökké fogják választani. Pinkas szerint Lena Lolisvilli egy súlyos – ám konkrétan nem említett – betegségéből is meggyógyította pszichoenergia segítségével.
    Lolisvilli a legnagyobb litván napilap, a Lietuvos Rytas szerint olyan befolyással van az új elnökre, mint annak idején Raszputyin, a hírhedt orosz misztikus II. Sándor cárra és feleségére, Alexandra cárnőre. Lolisvilli asztrológiai és gyógyító szolgáltatásait gyakran igénybe veszi Pinkas felesége is. A grúz spiritiszta azt állítja magáról, hogy a jövőbeli eseményekkel kapcsolatban hallja "Isten hangját", és paraenergiái segítségével képes gyógyítani is. A terápia páciensenként változik, és időnként egészen abszurd formákat ölt: volt például olyan beteg, akit Lolisvilli paraenergiával "besugárzott" toalettpapírba csomagolt be.
    A litván újságok szerint a grúz nő – aki nem is beszéli a litván nyelvet – befolyása napról napra növekszik: az új elnöki adminisztráció valamennyi fontos pozícióját az ő hozzájárulása alapján töltötték fel munkatársakkal. Egy név nélkül nyilatkozó köztisztviselő elmondta, hogy órákon keresztül kellett beszélgetnie Lolisvillivel: "Ha nem lettem volna hajlandó találkozni vele, nem kaptam volna meg az állást" – mondta az illető.
    Az ellenzék élesen bírálja Pinkast az asztrológussal fenntartott kapcsolata miatt. Arturas Vazbys kereszténydemokrata parlamenti képviselő felszólította az elnököt, hogy tegye nyilvánvalóvá a törvényhozók előtt, hogy "milyen szerepet játszik Lolisvilli az ország irányításában". A kritikusok szerint Litvániát az a veszély fenyegeti, hogy "nevetség tárgyává válik" és a "sötét középkorba visszasüllyedő" ország elveszíti tekintélyét a nemzetközi közösség előtt. "Úgy t?nik, mintha Litvánia egy törzsi állam lenne. Van egy sámánunk, aki megmondja a törzsfőnöknek, hogy mit kell tennie" – mondta Klemensas Rimselis liberális párti képviselő.
    Pinkas szóvivője visszautasította a vádakat, és azt mondta, hogy egyedül az elnökre tarozik, kivel tart fenn baráti kapcsolatot. Lena Lolisvilliben mindenesetre nem csak Pinkas elnök bízik: a jobb- és a baloldalon egyaránt vannak tisztelői. A korábbi elnök Vytautas Landbergis, a litván függetlenségi mozgalom legismertebb képviselője is elismerte, hogy a kilencvenes évek elején felkereste Lolisvillit. Pinkas hivatali elődje, Algirdas Brazauskas 1993-ban adományozott állampolgárságot a grúz parafenoménnek.
    A legsúlyosabb kritikát azonban a litván katolikus egyház fogalmazta meg a Lolisvilli-botránnyal kapcsolatban. "Nyilvánvalóan az ördög munkája, ami történik" – nyilatkozta Audrys Backis kardinális, aki szerint Pinkas a gonosszal kötött szövetséget.
    Lena Lolisvilli láthatóan megsértődött a bírálatok miatt. "Ha Litvániának nincs szüksége rám, elköltözöm az országból. Nem én leszek azonban az, aki a távozásom után sírni fog, hanem az ország lakói" – nyilatkozta egy interjúban. Rolandas Pinkas elnök mandátuma 2008-ig tart. Litvániát a tervek szerint 2004-ben veszik fel az Európai Unióba és a NATO-ba.