G_ArchAngel#22
az első analóg vázam könyvében is ez volt, kb. 10 éve - a 30D könyvében is ez van...
többit nézzük gyakorlatiasan - szerinted a mai gépek fénymérésbe a keresőn bejutó fény bezavar - ok, legyen...
vedd le az objektívet, rakd fel a vázsapkát és nézd meg mit mér az a gép, ami csak objekítven keresztül képes mérni: furcsa nem? mintha használhatatlan értékek ugrálnának - talán mert szerencsétlen csak a koromsötét sapkát méri, ugyanis míg az objektív nem jelez vissza, hogy csatlakozva van, addig fals értékeket kapsz...
még a legegyszerűbb manuális objektívnek, vagyis a konverternek jeleznie kell, hogy hallo! itt vagyok!...
egyszerűen nem történik fénymérés hátulról az pentaprizmás digitális rendszerben (E330 esetében nem tudom) - különben a Dakaron az összes sportfotós gondban lenne, mert a mindenhonnan visszaverődő fény miatt senki nem tudna fényt mérni...
elismerem, hogy a régebbi analóg gépeknél ez bejátszhatott, de gyakorlati haszna csak hosszú expóknál lehetett, dslr-nél ott sincs: ha lenne, akkor is, mikor fényt mérsz takarod, mikor exponál, akkor a tükör takarja...
tehát nem tagadom, hogy ezért van, csak értelme nincs!
a hátulról jövő fény:
pl. mátrix mérésnél a fotód tárgyáról és környezetéről jövő fényt értékeli ki a gép, ezek a fények hátulról is jönnek majd visszaverődnek és jobban beleszámítanak az eredménybe, mint ami esetlegesen szerited hátulról beleszámítana...
amúgy megtettem, hogy letakartam - semmi különbség, lehet rossz a 30D-m...