• rigidus
    Ebben az egesz katolikus egyhazban az egyik legszebb dolog, hogy azt mondjak: "Mindenki annyit tesz bele a kasszaba amennyit akar.". Anno engem is katolikuskent neveltek - sokszor megfigyeltem ezt meg gyerekkent is -, hogy odadugjak az ember orra ala a penzes dobozt es ha nem teszel bele, akkor az elegge latvanyos lesz. Ezert megszolnak majd, idos mamak pl. mise utan ki szoktak targyalni, hogy ki mennyit tett bele. De az egesz pikanteriaja az, hogy ez a kis emberek dilemmaja lesz, mert a bank mindig nyer.

Aztan akkor csapnam ossze a nyitott _katolikus bibliat_ a pap fejet is beleteve, amikor Jezus tanitasainal eler az: "Adjatok a penzeteket az ehezoknek..." reszhez, holott oriasi osszegeket herdalnak el fenyuzo modon templomok epitesere, bazi draga festmenyekre, szobrokra, epuletfenntartasra, ugyanakkor nem sutik le a szemuket akkor sem mikor "a szegenyek kiralya" tanitasait aranyserleggel oblitik le a szajukon. Egy egyszeru, puritan ember (mint Jezus is) a legkevesbe sem varna el, hogy fenyarban uszo palotakban emlekezzenek ra.

Ja, nem vagyok vallasos. De igyekszem olyan eletmodot elni, hogy az masok szamara is peldaerteku lehessen, mindettol fuggetlenul a bibliat hasznos olvasmanynak tartom, de nem kellene mindent elfogultan, betegesen komolyan venni az embereknek benne. Kulonosen nem az egykori hatalmak altal cenzurazott bibliakban. :)