• Komolytalan
    #14
    Azért álljunk meg 1 percre. Mindenki EU meg világpiaci, stb olajárakról beszél, holott ez itt Magyarország. Magyarországon egy monopol cég, a MOL finomít olajat. A legközelebbi alternatíva olajfinomítás szempontjából Ausztria. Itt ugyebár osztrák bérekkel finomítanak, meg mennyiség is kevés amit onnan lehet venni. Ahonnan tényleg lehet is venni komoly mennyiséget, az Németország, annak is a keleti része.
    Szóval az van, hogy a MOL Oroszországból veszi a csővezetéken ideszállított kénes, rossz minőségű nyersolajat (nem brent könnyűolaj, sokkal olcsóbb trágya, van ami autóba nem is jó), amit magyar munkabérekért (vagy magyar alvállalkozóknak fizetve) finomít.
    A tesco meg Németországból veszi a német munkabérekkel finomított benzint, amit nem jóformán ingyenes csővezetékkel, hanem vasút/közúton szállítanak ide. Ráadásul ez normális olajból készül, nem kénes ruszki fosból. És olcsóbb a tesconál a benzin mint bárhol máshol. A GVH megállapította miután a MOL feljelentette a tescot hogy biztos árukapcsolást csinál és veszteségesen adja a benyát, hogy a tesco benzinkutak nemhogy nullszaldóak, hanem nyereségesek.
    Akkor ez most hogy is van? A MOL olcsón előállított, rossz minőségű terméket ad drágábban, mint aki Németországból hozza be a jobb minőségűt.
    Ezt jogállamokban úgy hívják, hogy piaci fölénnyel való visszaélés, és elég komolyan szokták szankcionálni. Mindenhol törekszenek a monopóliumok kialakulásának megfékezésére, de ahol ez nem sikerült, ott általában hatósági árat vezetnek be (főleg ha alapellátáshoz tartozó termékről van szó, és a benzin meg a szállítás miatt az). Már megint ott vagyunk, hogy Magyarországon a legdrágább 1 km autópálya (3Mrd Ft), EUban a 2. Svájc, ahol átszámolva 1.5Mrd Ft. De azért fizessük be az adót szorgalmasan, birkák se panaszkodnak nyíráskor. Persze, a nagy büdös lóf.szt a vörösöknek, az én adómból nem sok céget fog venni a gyurcsányi.
    A kőolaj világpiaci ára csökkent az elmúlt héten, ez tény. A forint erősödött a múlt héthez képest, ez is tény. A benzin meg emelkedett 8 Ft-ot (2 hete is emelkedett vagy 6 Ft-ot), és jövő héten is fog emelkedni 6Ft-ot. Ez azt jelenti, hogy a 280 helyett már inkább 295-ről lehet beszélni. Holott a 280 is kb azt jelentette hogy 275 tesconál, 295 molnál, és kicsit lefelé kerekítünk átlagolásnál. Meg levonjuk az autópályát a költségekből, mert ipiapacs van.
    Az OV eposzban meg az a ciki, hogy egy MSZP közeli oldalról (origo.hu) vettem. Direkt nem MNO és hasonló oldalakról idézek, mert az gondolom égetné az egyébként is vörös szemedet. Ha nagyon kell meg is keresem a linkjét.