• lunimaci
  #200
  Megértem, hogy az előadók/filmkészítők szeretnének részesedni a szellemi termékeik eladása után, függetlenül attól, hogy gagyiról vagy tényleg jó dologról van-e szó.
  De mi a szellemi termék? Extrém dolog: a tanár barátnőm előadja órán a mondandóját, amiből otthon önerőből felkészült, a diákok leírják, és ezzel a szellemi tulajdon jogtalan másolását követték el, ha nem fizetnek érte?

  De visszakanyarodva az internethez: az ingyenes letölthetőséget felfoghatnák a nagyrabecsült előadóink ingyenreklámnak is. Autószervizben dolgozom, és naponta többször fordulnak hozzám (is) telefonon segítségért, hogy ekkor meg akkor mi lehet a baj, és mit lehet vele csinálni. Kérjek a tanácsaimért jogdíjat, vagy a főnökömnél igényeljek 90-es telcsiszámot, mert amit tudok, nekem sem volt ingyen? Nem fog érte fizetni senki, pedig az én szellemi termékemről van szó, én szenvedtem és fizettem érte, hogy tudjam! És később a fizikai munkámra sem tartanak majd igényt, ha ennyire haszonleső vagyok.
  Ugyanez igaz az előadókra is: ha tetszik, amit alkottak, úgyis megvesszük jobb minőségben, extrákkal, gyári borítóval... persze nem mindegy, milyen áron. Az árat viszont nem ők szabják meg, hanem a kiadók, mint ahogy nálunk nem én, hanem a főnököm. Csakhogy amíg a mi áraink a keresletnek megfelelően vannak megállapítva (magas, de még éppen nem éri meg egy kontárnál kockáztatni), addig náluk a kitűzött profithoz. (Mint a BKV jegyárai, de ezt majd egy másik fórumon.)

  A másik, amit nem értek: megveszem a jogdíjjal terhelt üres CD-t. Ráégetem az álatalam készített programot (hobbi szinten írogatok ezt-azt), a barátnőm (aki tanár) elmenti rá az óravázlatait és egyéb saját készítésű dokumentumait, az öcsém pedig megörökíti rajta pl. a nyaralási videót. Ezért melyik kiadó kap jogdíjat? Kié a szellemi termék? A miénk? Akkor kihez fordulhatok, hogy visszautalják a befizetett pénzünket?
  Nemcsak a mi szemléletünkkel van gond, hanem a jogalkotókéval is, akik alapból ráteszik a "másolási vámot" nemcsak az adathordozókra, de még a nyomtatókra, fénymásolókra is. Tehát arra számítanak, hogy jogdíjas termékeket másolására fogjuk használni... és ha ezzel tisztában vannak és kihasználják, akkor utána mi jogon akarnak büntetni érte?