Fizika 2006
  • Steel
    #3970
    A #3968 lenne a legegyszerűbb és költséghatékonyabb verzió. Neked mi a fontos, a probléma megoldása, vagy a probléma pénzbe kerülő elegáns megoldása?

    Első körben egy nyitott rendszer (értsd kinyitott csap) forrásait pusztán ökölszabállyal nehéz szabályozni. Keresztmetszettel, csőhosszúsággal és a hidrofor megfelelő kiválasztásával kellene kezdeni. Én ilyenbe akkor fognék bele, ha a megrendelő ragaszkodik ehhez, és persze ha van erre pénze. Nem kis dolog ezeket megfelelően méretezni, kiválasztani.

    A másik megoldást egy vezérelhető útválasztószelep, egy szintén vezérelhető zárószelep és a hidrofor nyomásmérőszenzorának mint jelforráskénti felhasználásában látom. A hidrofor-ban lévő levegő sűrűségét vagy nyomását lehet felhasználni mint vezérlőjel. A B-vezetékre telepíteném a zárószelepet (közvetlen a hidrofor beömlő ága elé), és közvetlen a vízcsap elé az útválasztót. A beömlő ágán lévő szelepet a hidroforban lévő levegő sűrűsége vagy nyomása alapján vezérelném. Bevallom, ehhez nincs sok tapasztalatom. Ha a hidrofor közvetlen erre nem képes, akkor valami egyszerű műveleti erősítővel egy Schmitt-trigger-t kellene hozzá méretezni.
    Ezt a jelet természetesen fel lehet használni a kiömlő ágra szerelt útválasztó szelepen is, akár a meglévő jel negációjaként.

    Ha a hidrofor belső nyomása, vagy a vizmennyiség egy adott határ alá csökkent, akkor B beömlő szelepe kinyit, és a csapon lévő útválasztó egyúttal az A-ágra vált. Ha a teli a hidrofor, tehát egy felső küszöbérték elérésekor, a B-ágon lévő szelep lezárja a hidrofor bementetét, és a vízcsap előtti útválasztó a hidrofor ágára vált.


    Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.03.27. 11:35:31