Áramlástechnikai Gépek
  • ZilogR
    #37
    Na, végre, kezd alakulni, amiért ezt az egészet beindítottam! Most, hogy mindenki jól odamondta a másiknak ;) én meg kellőképpen felhúztam az orrom :P , akkor talán beszélhetnénk arról, mit lehetne jobbá tenni:


    A több labor valóban kell - ott lehet valamit legalább látni és lehet valamit mérni, ami megmutat ezt-azt abból, ami az előadás anyaga.

    Ha van olyan, hogy mérés, és már eleve mérőcsoportokra van beosztva a társaság, megpróbálható lenne annak a három-négy főnek valamilyen közös dolgot készítenie, ami a tárgyhoz kapcsolódik: pl. leendő vagy már meglévő moduljaik szerint egyetlen egy félévre szóló tervezési feladatot kiadni (de nem az a rajzolós, hanem olyan, ahol a mérnöki munka kevésbé monoton oldala mutatkozik meg).

    Ilyesmire gondolok például: van egy vegyipari-élelmiszeres, egy kaloros és egy gépelemes. Összeülnek a gyakvezérükkel az első héten és megbeszélik, hogy egy málnalé készítő kis üzemet akarnak összerakni. Mindenki annak egy-egy APRÓ részletét fogja kidolgozni, figyelembe véve a többiek munkáját. Jöhet az ötletelés:

    vegyiparos előszedi, milyen lépései vannak a technológiának: válogatás/mosás-tól a palackozásig. Megnevez három-négy technológiai lépést, ami kapcsolódik az ÁTG-hez: úsztatóvályu a mosáshoz (ez inkább áramlástan), lé szállítása szivattyúval, stb... Ha megvan, hogy adott kapacitású üzem kell, akkor választ szivattyút. És itt jön a tárgy: hogyan választunk szivattyút málnalé szállításhoz? (Steril közeget kell szállítani, vagy nem? Milyen hőmérsékletű? Milyen a pH-ja? Lerakódásra hajlamos, vagy víztisztaságú, stb...)

    Kaloros: ha forró közeget kell szállítani és közel van a forrpont, akkor hogyan építhető be az adott szivattyú? Kidolgozhatóak hővisszanyerő körfolyamatok - oda milyen szivattyú kell? Hűtővíz zárt vagy nyitott rendszerben keringtetem, stb...

    Gépelemes: különböző üzemállapotokhoz milyen motorokat válasszak? Hogyan szabályozzak? Hogyan indítsunk el egy szivattyút (csillag-delta kapcsolások, fojtva vagy sem, stb...) Kíván-e speciális berendezést egy ilyen technológia? Pl.: lehetne málnaszemekből úgy levet nyerni, hogy nem egy drága aprítógépen nyomom keresztül, hanem nagy nyomáson levő tartályból, amiben még alá is fűtök egy kicsit, egy kis szelepen keresztül egy kis nyomású térbe engedem ki a főtt szemeket. A hirtelen nyomáscsökkenéstől vajon a szemek szétpukkadnak és dől-e belőlük a lé, vagy mégis kell a drága keverős-aprítós cucc?

    És effélék... Talán ezt nagyobb kedvvel végeznék a hallgatók és nem lenne hosszabb ideje az egyes részek elkészítésének, mint egy-egy nemszeretem jegyzőkönyvnek (amit amúgy is a weben meg lehet találni, vagy kölcsön lehet kapni).

    Nah, első blikkre ennyi!


    -=ZR=-