• laszilo
    #61
    Leányelemek:
    A teljes bomlási sorra ugyan lassan áll be a szekuláris egyensúly, de az első kettő (Th234:24 nap, Pa234:1,2 perc, béta) tekintetében néhány hónap, ekkor lesz a teljes aktivitás az említett kb. 15000-ből 40000 Bq/g... és valóban, folyamatosa emelkedik néhány millió éven keresztül.

    Natural uranium with daughter products ca. 50'000 Bq/g
    Depleted uranium with daughter products ca. 40'000 Bq/g
    www.labor-spiez.ch/e/bg_info/du/du_study_print.pdf

    Szén:
    „Az a pár száz Bq/kg csak a Ra-226 aktivitását jelenti. Az összaktivitáshoz még hozzájön a bomlási sor többi tagja is, ami több mint egy nagyságrend....”
    Ez nagyon sok lenne, a hamuban, pernyében kb. 8-10-szeresére dúsulnak fel az izotópok (mint írtad), egy nagyságrendbe kerülnének az uránnal.
    „A kőszén a talajjal kb. azonos koncentrációban tartalmaz radioaktív izotópokat. A pernyében azonban az urán és az ólom lényegesen feldúsul,...Egy átlagos szénerőmű pernyéjének fajlagos aktivitása kb. 1500 Bq/kg”
    http://ion.elte.hu/~magfiz/sug/sug.doc
    Tehát 1,5 Bq/g , nem igazán magas érték.
    Miért kell a hazánkban és a világon is ritka magas ajkai szén aktivitásához mérnünk a DU-t, legalábbis miért csak ahhoz, hiszen így alakulnak át fejünkben a ritka kivételek általános szabályokká?
    Az USA-ban pl. a teljes aktivitás átlagban a kőszénre:
    „ ...174 Bq/kg average total radioactivity in US coal.”
    http://www.uic.com.au/nip59.htm
    A százezres szorzó igen szolid, némi tartalékot is tartalmazó megállapítás volt, ha az átlagos értékekhez viszonyítunk.
    Más összehasonlításban a DU aktivitása nyolcszorosan haladja meg a magyar szabvány szerinti közepes aktivitású hulladékhatárt (500 Bq/g - 5MBq/g).

    „a cikk is kimutatta nagyobb kárt okoz mint nehézfém,”
    Nem találtam erre utalást. Hol ír róla?
    „egy mázsa szénnel gyakrabban találkozik az ember, mint egy gramm uránnal, mégse mondja senki, hogy az veszélyes.”
    Nos én azért még az itteni hozzászólásokban is találkoztam ilyen hangokkal... :-)
    A veszélyessége, ha van neki, akkor pont a töménységéből adódik... könnyeb lenyelni egy grammot, mint egy mázsát.
    Félreértés ne essék, én nem szállok vitába senkivel arról, hogy a DU veszélyes-e vagy sem. Ez ugyanis megítélés kérdése. Az arzén, vagy a trotil sem veszélyes... csak bizonyos szituációban.
    Viszont ha azt mondjuk, hogy a szén veszélyes, akkor a DU legyen százezerszer veszélyesebb, ha meg a DU veszélytelen, akkor a szén százezerszer veszélytelenebb!

    Csernobil: kicsit kijózanítóbb e kutatások hivatalos eredménye, aholis ha jól tudom az elismert áldozatok száma ma is 30 fő körül van.