• laszilo
    #55
    „nem akartam mindenféle sugárzós meg biofizikai dologba belebonyolódni a veszélyességük kapcsán”
    Ha arra gondoltál, hogy ezek az anyagok milyen biológiai veszélyt jelenthetnek az emberi szervezetre, akkor mint vélemény semmi kifogásom ellene, bár nem tudom elfogadni, nem látom be, miért lenne a szén, vagy a kálium, veszélyesebb mint a szegényített urán.
    Az aktivitás azonban egy egyszerű mérőszám, nagysága nem megítélés kérdése, és sajnos úgy tűnik, hogy hasonló híradások alapján sokakban tényleg az a benyomás alakult ki, hogy a kőszénszén rádióaktivitása nagyobb mint az uráné, tehát érdemes érzékeltetnünk a különbséget, ami öt nagyságrend, 1/100 000.

    Ha egy diagramon ábrázolnánk a kettőt, akkor a kőszéné 1 cm magas, a szegényített uráné 1000 m, a Kékestető magasságában lenne.

    Az adataid helyesek, a magyarországi kőszén átlaga 0,2 Bq/g körüli ha jól tudom, de előfordulhat 0,8 Bq/g is.

    „A veszélyességük összevetéséhez meg röviden: az uránban szinte csak U-238 van”

    Ez így félreérthető, a természetes uránban is szinte csak u238-as van.
    A természetes urán 0,7%-ával szemben 0,2-0,4% kb. fele az u235 tartalma, emiatt a DU aktivitása is 15 000 Bq/g körülire adódik, a leányelemek nélkül.
    Nincs tehát, nagyságrendbéli különbség a természetes urán (25 400 Bq/g) és a DU aktivitása között, tehát nem látom miért lenne a veszélyességükben.

    „ a leányelemeit elválasztották tőle, és a mi életünkben nem is épülnek fel számottevő mértékben”

    Erről ha konkrét forrást tudnál megjelölni, én sokkal rövidebb időt gondolok, tudomásom szerint a leányelemek igen rövid felezési idejűek, ezek alapján néhány hónap alatt ki kellene alakulnia a szegényített uránban is a leányelemek sorának, tehát a 15000 Bq/g a valóságban már 40 000 Bq/g körül kell legyen, a bomlástermékekkel együtt, mire a lövedéket egyáltalán felhasználják.
    Nem is beszélve arról, hogy ezek elfekvő készletek 10-20 évesek is lehetnek, gyakorlatilag így semmisítik meg őket, a szétszerelés költségeit megspórolva. Ma már leálltak ezeknek a fegyvereknek a gyártásával, az USA-ban legalábbis, ha jók az információim.

    Megemlítetted Csernobilt, bár nem tartozik szorosan a témához, de 20 éves évfordulója kapcsán annyi észrevételt tennék, hogy erősen kétséges minden hivatalos megnyilatkozás pártatlansága, hiszen nem érdeke senkinek a valódi helyzet megismertetése.
    Nem készültek nyilvántartások (vagy nem publikus) arról a 200 000 likvidátorról akik a reaktor mentesítésén dolgoztak és az 500 000 további odavezényeltről sem, akik a legnagyobb terheléseket elszenvedték tehát átfogó, tudományos igényű felmérés lehetősége sincs meg.