• Munkas
    #51
    Látom vannak hozzáértők is a csapatban :)
    Valóban igazad van, és tényleg kissé pontatlanul fogalmaztam; csak nem akartam mindenféle sugárzós meg biofizikai dologba belebonyolódni a veszélyességük kapcsán, ezért intéztem el ilyen pongyolán a dolgot.
    Egy kg fém U-238 aktivitása 10 MBq. Az aktívabb magyar szeneké 500 kBq körül van. Ezt kérem helyesbítésként elfogadni. (Forrásokat nem írok, mert az uránt gyorsan itt számoltam ki az Excelben, a szenekre meg hirtelen nem jut eszembe semmi közismert irodalom)
    A veszélyességük összevetéséhez meg röviden: az uránban szinte csak U-238 van, mivel a gyártás során a leányelemeit elválasztották tőle, és a mi életünkben nem is épülnek fel számottevő mértékben (T1/2=4,5E+9). A szenekben, viszont megvan az U-238 teljes bomlási sora (rádium, polónium, bizmut…, vagy 10-15 különböző radionuklid), és ezek fizikai-kémiai jellemzői dozimetriai szempontból jóval kedvezőtlenebbek mint a fém uráné.
    Ennek a magyarázatát intéztem el helytelenül a kifogásolt radioaktivitás kifejezéssel, gondolván, hogy ezt itt úgysem tudjuk megvitatni. Sorry.