• Munkas
    #47
    A szenek többségével meg az a helyzet, hogy valóban „tele vannak” uránnal, rádiummal, polóniummal, tóriummal stb. A múlt század közepén az első magyar rádiumot is az Ajka környékén bányászott szenekből állították elő (Curie-éknek még Kongóból kellett hozatni a nyersanyagot :)
    A szenek elégetésével ennek egy része szépen a légkörbe is kerül, a maradék meg erősen feldúsul a radionuklidokban (mert kiég belőle a szén) aztán a meddőhányókról viszi a szél tovább. Ill. a ’80-as években nagy divat volt szigetelésként beépíteni a házakba.
    Az igazság az, hogy igen sok anyag tartalmaz radioizotópokat és a különböző ipari eljárások ezeket szépen fel is dúsítják (nem szándékosan csak épp ilyen a kémiai jellegük). Az emberi szervezetnek meg mindegy, hogy egy radioizotóp atomerőműben, atombombában, vagy műtrágyagyárban, hegesztőüzemben, szénerőműben keletkezik, csak a mennyiség a lényeg. Erről persze a zöld szervezetek és sajnos a magyar törvényhozás is megfeledkezik. Pl. a Paksi Atomerőműből nem lehetne a Dunába kiengedi egy üveg ásványvizet a radioaktivitása miatt, de ugyanezt a vizet bátran issza mindenki, mert egészséges. A különbség csak a jogrendszerünkben van: a mesterséges izotópok veszélyesek, a természetben is előfordulók már nem.
    A témánál maradva: gyakran nagyobb a radioaktivitása egy üveg ásványvíznek, mint egy uránium lövedéknek (és azt nem is fogyasztották el a katonák :)