Tiberius B#27
Ok-ok, én asszem arra gondoltam, hogy pl. a DNS adja meg a fehérjék felépítését, vezérli az összes sejtünkben azok felhasználását (különböző módon, mivel más-más szakaszok aktívak) a különböző kémiai-fizikai behatásokra, nameg még ott vannak a saját DNS-sel rendelkező sejtalkotók (pl.: mitokondriumok), mind-mind a DNS-ben tárolt információtól függenek, az alapján működnek. Aztán a sejtek a különböző kémiai anyagok (pl.: fehérjék) segítségével, továbbra is a DNS-ben tárolt információ alapján, elkezdenek együttműködni...Ha egyetlen sejtből indulunk ki: zigóta-osztódás-szedercsíra-hólyagcsíra, ezeknél még őssejtek, aztán a DNS-kód alapján az őssejtek elkezdenek differenciálódni, és a különböző, továbbra is a DNS-ben tárolt utasítások alapján elkezdenek kialakítani egy embriót. Egy többsejtű állat "keletkezik", majd elkezd interakcióba lépni a környezetével, itt, már elég komplex a dolog, mert ugyebár itt már nemcsak szimpla behatások vannak, hanem elkezd működni az idegrendszer is, ami persze a DNS-ben levő információk alapján működik úgy, ahogy. Ha valamelyik idegszálat inger ér, a DNS-ében tárolt információ alapján reagál, pl. impulzust küld a többieknek, azok (szintén a DNS-ben tárolt információk és utasítások alapján) fogadják, feldolgozzák és továbbítják az információt (a kódolásról/dekódolásról már nem is beszélve), nem emlékszem ki mondta már: az élet nem más, mint fehér (nem emlékszem mik) végeérhetetlen tánca. És mivel a fehérjéket és működésüket, előállításukat, feldolgozásukat is a DNS hatatározza meg, ergo az életformák felépítése, működése a DNS által meghatározott, aztán ott vannak a külső behatások, amik bezavarnak a rendszernek. Ha beteg, vagy a szervezet akkor is a DNS-t kérdezi, hogy mit tegyen. Ill. az előre a DNS által felvázolt terv alapján tesznek egyet, s mást.
Kicsit leegyszerűsítettem, a komplett központi idegrendszer működése már jócskán bonyolultabb, de továbbra is a DNS információin alapszik.
Mindezen hosszú okfejtésből az következik, hogy nem emeltem ki eléggé a közvetetten szót. Ezért is a telepítőlemezt hoztam fel hasonlatnak. Mondjuk, azzal a különbséggel, hogy a DNS az évek során megváltozik, mégha kis mértékben is.
[remélem most nem szúrtam el a fogalmazást és nem kevertem össze semmit]