Háát... Mint oktató mondhatom, ha az egyetemisták felszerelnék magukat egy-egy ilyen eszközzel, talán nem lesnének, amikor számonkérem rajtuk a kötelezettségeiket. Én már az egyetemi éveim alatt bevásároltam efféle dolgokból és nagyon nehezen vagyok meg nélkülük... Azér' a PSION 5-ösömet kár volt eladni, holmi kijelző-kábel eltörés miatt. Ma 3000Ft-ért javítanák.
A Palm hatalmas előnye, hogy nincs benne semmilyen mozgó alkatrész. Olyan nagyon nem tud tönkremenni. Van infrája, soros/USB madzaggal PC-hez köthető. Kezeli a vCard-okat és a vCal bejegyzéseket, így a Nokia telefonommal oda-vissza tud naptárbejegyzést és névjegykártyát cserélni. Az ősi típusok is tudnak GPRS kapcsolódni, így szintén lehet infrás mobilt modemként használva a puszta közepén levelet olvasni vagy webet bogarászni. A mono kijelzősek meg elhúzzák kb. 1 hónapig. Nekem egy ősrégi Zire-m van, azért abban eléggé combos kis Texas proci van ahhoz, hogy az asztali gépekhez szokott emberek bef...ssanak a gyönyörtől - és hitetlenkedjenek egy sort.
A Treo sorozat végre egy értelmes lépés volt abba az irányba, hogy az emberek rájöjjenek, hogy a számítógép az nem az az asztali valami, ami elé le kell ülni. A köztudatba annak szép lassan be kell szivárognia, hogy egy asztali alkalmazásra valóban csak akkor van szükség, ha már egy tenyérgép nem bírkózik meg a feladattal. A kommunikáció ideális eszközei ezek - és az emberek döntő hányada CSAK erre a célra használja a számítógépet. Emiatt fölösleges az asztalhoz kötni magamat. Majd ha egy bonyolultabb feladatot akarok megoldani, akkor odaülök...