• ubuntu
    #2
    "A válasz meg az (én úgy gondolom), hogy míg egy oprendszer illetve egy program fejlesztésébe bárki be tud szállni, aki mer, és ért hozzá, de nincs az az ember az open source communityban, aki egy programozási nyelv fejlesztésében többet tudna nyújtani, mint amit jelenleg a JCP nyújt."
    Rosszul gondolod. Van olyan fejlesztői kör aki régóta megkapta a java forrásait mint pl. ők:
    http://www.blackdown.org/
    Az ő kiadásuk jobb mint a sun hivatalos JDK linuxra, a bugfixeik miatt. Most már szélesebb körben is elérhető a java forrás. Abban viszont igaztad, hogy Yared pontatlanul fogalmazott, open-source javat mondott, de free java-ra gondolt, azaz valamilyen szabad licenszre GPL-re vagy a Sun saját CDDL-jére. Ezek alatt érhető el ugyanis az említett OpenSolaris ill. OpenOffice.
    Ne felejtsd el, hogy a GCC fordítót is egy "open source community" fejleszti. És pont ez volt az a program ahol ESR elmélete beigazolódott arról, hogy a teljesen nyitott Bazaar modell hatékonyabb mint a zárt központosított Chatedral. Egy ideig kép változat versenyzett, az FSF által alkalmazott többnyire MIT-es fejlesztők által készített gcc (addig is ők fejlesztették) és a teljesen nyílt egcs. Az egcs bizonyult jobbnak, így ma már eszerint fejlesztik a gcc-t.
    Előbb utóbb meg kell lépnie a Java esetében is a Sunnak, mert a .Net nyomással csak így tudja felvenni a versenyt.
    Pár éve előállt a Sun a Jini technológiával, ami hasonló a upnp-hez, csak sokkal jobban átgondolt. Akkor is felmerült, a Jini szabaddá tétele. Két lehetőséged volt, a széles körű elterjedtség vagy az irányítás. A Sun az irányítást választotta. És nem lett semmi a Jiniből.
    Most a kérdés így fogalmazódik meg a Java esetében: Széles körű elterjedtség megtartása a .NET-el szemben vagy az irányítás fenntartása és lassú de folyamatos visszaszorulás.