BlackRose#117
Szóval ha az én véleményem esetleg érdekelne (és ami a fejlesztést illeti, fejlesztőként is dolgoztam, egésszen az ASM-től a C#-ig, de akár egynéhány nevezhetjük kissé egzotikus környezetekben is jártas vagyok, az elmúlt években pedig fejlesztési projekt manager), szóval minden technológiának, minden nyelvnek, frameworknak megvan a helye. Nem tudom miért gondolod, hogy a .NET univerzális és kizárólagos rendszernek indult, de ha jobban belegondolok esetleg igazad is van, egy hoszabb távlatot figyelve... de jelenleg a jelenlegi hardware és szoftvare infrastruktúrával a .NET kimondottan üzleti alkalmazások fejlesztésére jó PONT. Ez szintén elmondható a Java-ra is, habár a Java ismert a mobil és az embedded piacon is mint megoldás, persze a .NET is megy ezen a helyen is (.NET Compact Framework). OS-t vagy akármilyen komolyabb kereskedelmi szoftvert fejleszteni .NET vagy Java alapokon (ha nem üzleti ERP, CRM, HRM meg hasonló dolgokról amelyek nem mások mint alapjában adatbáziskezelő alkalmazások) nem igen lehetséges, bár nem józan ésszel, éppen ezért nincs .NET Photoshop vagy hasonló, sőt maga az MS Office is kizárólag C++ kód, persze vannak részei amelyek .NET kód, de maga a gerinc, maga az alap még sok évig C++ marad. Éppen így vannak nyelvek amelyek más dolgokra optimizáltak. Szóval ha webalkalmazásról vagy üzleti megoldásokról van szó akkor .NET jelenleg konkurencia nélküli, és most itt nem azt akarom mondani, hogy pl. a PHP nem jó, mert ez nem igaz, de a .NET jelenleg produktivitási bajnok, és egy üzleti környezetben ez nagyon fontos. OS-t inkább kopasz C-ben irnak, habár C++ is alkalmazható. A Microsoftnak van egy Research projektje a Syngularity ha jól emlékszem a névre, amely .NET és C# alapú és valószínűleg a hiperkomplex OS-ek a jövőben (maga a Vista már erre akar következtetni) már egy ilyen .NET féle abstraktabb programozási modelra fognak alapozni, mert lehetetlen lesz elfogadható időn belül elfogadható költségek árán elfogadható minőségben megirni őket hagyományos C vagy C++ gépközeli szinten. De azt hiszem, hogy egy ilyen OS-t eltartsunk a gépünkön jóval komolyabb hardware-re lesz szükségünk, de nem kétséges, hogy nemsokára amikor multicore CPU-k fognak ülni a gépekben gyors kommunikációs csatornákkal és néhány GB RAM-al, az ilyen OS-ek ideje is el fog jönni, nem azért mert ez jobb, hanem azért mert ez a fejlődés következő lépése. Szóval az OK, hogy nekem a kopasz C és a WinAPI érdekes és izgalmas volt, de most ha abban kellene mai szinvonalú üzleti alkalmazást fejleszteni, éhen halnák. Tehát mégegyszer elkerülhetetlen a szoftverfejlesztés további abstrakt szintre emelése, mert a követeléseket lehetetlen az előbbi azaz jelenleg meglévő technikákkal megalkotni, ha nincs 100.000 első osztályú programozóm és 1000 évem és valaki aki ezt mind fizetné kérdés nélkül akkor nincs más valasztani, mint akár egérrel rajzolt grafikából kódot generálni, sőt már most is ez megy sok helyen, az OS-eknél és az általános kereskedelmi szoftvernél is ez nagymértékű feature dagadást és elképesztő integrációt eredményezne, de mondom a jelenlegi hardware nem tudja kompenzálni az ebből a kódból származó hátrányokat (olvasd lassú mint a csiga és zabál mint a víziló).
Különben a Vista fejlesztési zavarai szerintem abból erednek, hogy a Windows egy nagy OS, amely számtalan alkalmazással kompatibilis, sokszor a biztonsági múlasztások révén, erre már egyébként az XP SP2 is rámutatott. Ugyanakkor a Windows tele van custom módósítással, hogy kompatibilis maradjon a fő szoftvercsomagokkal (igen nevetséges, de a Microsoft módósította az OS-t, hogy pl. az AutoCAD valamelyik verziója működjön, és amikor elindítod az AutoCAD-et akkor az OS ezt detektálja és külön kedveskedik neki. Na most ez szerintem téves filozófia volt, és a Microsoft is ezt gondolja, mert ezt most mind ki át akarja írni, szóval egy óriási munka, sok fejlesztői csoportal, elképesztő user bázissal és ennek mindnek dolgoznia kell amikor kijön a piacra.
Projekt manageri szemszögből tudom, hogy csak a change management is már csak nagyon nehezen oldható meg egy ekkora projekten, hát még hol van a többi. Persze ne beszéljünk, hogy akármennyi pénze is van az MS-nek már többszörös költségvetés módosítás és nem is kevés kíséri a projektet, ez mind magával hoz olyan dolgokat amelyeket megoldani óriási kihivás sokszor még pici projekteknél is, hát nem egy ekkoránál. Mind ezt megtárgyalni, megoldani, implementálni, biztosítani, hogy működjön a desktopon is, meg a server system is, és, hogy elfogadható szinten legyen a biztonság is nem könnyű munka. Szóval kimutatni a hibákat a legkönyebb dolog most utólagossan, de én addig még nem birkózok hasonló gondokkal inkább nem köpködném az embereket, mert nem tudom, hogy én magam hogyan járnák el ha a helyükben lennék. Alapjában egy komplex probléma és mivel a Vistát csapatok csapatmunkában együttműködve fejlesztik, nem gondolom, hogy akárkinek is a pofájába lehet vágni a természetes problémák lassú és néha téves megoldását, sem a fejlesztőknek, sem a tervezőknek, sem a marketingnek, sem a vezetőknek, mert alapjában együtt kovácsolják és osztoznak a sikeren vagy a sikertelenségen egyaránt. A marketing nem határozza meg, hogy mi kell, ez téves fejfogás és ezen nem érdemes vitatkozni. A marketingesek ismerik a piacot és ezáltal elképzelik, hogy mi kell a piacnak, de ezt a fejlesztők nem implementálják minden áron, mindég megbeszélés és tárgyalás alapján meg persze lehetőségek felmérése (és itt a felmérése szó a fontos) alapján döntenek, hogy mit lehet, mit nem vagy mi maradhat esetleg a jövő verzióira, csak éppen az a baj, hogy sok mindent lehetetlen pontossan felmérni. Egy 1000x implementált alulról-felülről ismert vacak üzleti adatbázispofozó alkalmazásnál is nehéz pontossan előrelátni mindent, hát akkor képzeld el egy ilyen asztronómikus hiperkomplex projektel mi a helyzet, főleg a beleszámolod, hogy néhányszázmillió user függ tőlle, szerte a világon, különböző kultúrák, szokások alkalmazási igények, tapasztalatok... szóval én inkább azt mondanám le a kalappal srácok, hogy egyáltalán képessek vagytok működőképes build-eket kihozni havonta, hogy mennyi időbe fog kerülni mire a feature complett kód kicsiszolódik az már más mese, de most ugye az a baj, hogy ha késik a Vista akkor nem csak az MS veszít, hanem majdnem az egéssz ipar, sőt még az open source is, csak éppen azok nincsennek annyira tisztában vele, mert nem rosz érzés nekik ha vérezni látják a szörnyeteget.
Na ha ezt valaki előlvasta... hát le a kalappal, mert már én sem tudom követni, hogy mit dumálok