• shabba
    #24
    Attól mert te nem látsz, az még nem jelenti azt hogy nincs. Világszerte több millió IPTV előfizető van és a számuk igen dráma mértékben nő és ennek még igen csak az elején vagyunk. Végülis tényleg hülyeség az az IPTV. Hülye az AT&T(SBC) mert 5 milliárd dollárt költ hálózat fejlesztésre mert IPTV szolgáltatást akar csinálni. Hülye a BellSouth, a Qwest mert ők is. Sőt a Verizon még hülyébb mert az ő projectje 20 milliárd dollár fölötti. Hülye a BT mert 10 milliárd fontot költ a hálózati korszerűsítésére és ebben nagy szerepet járszik az eljönvedő IPTV szolgáltatás. Hülye a DT is mert hasonlóképp 3 milliárdért csinál odahaza hálózat fejlesztést és más piacokon is milliárdos mértékű beruházásokat eszközöl. Hülye Telecom Italia, a Telefonica, a BelgaCom, a Swisscom, az összes ázsia telco cég élükön az NTT-vel meg a SoftBankkal mert ők is botor módon kétszamjegyű milliárd dolláros összeget költenek hasonló hálózat fejlesztésre aminek mozgató rugója a triple-play és média szolgáltatások értékesíte, köztük az IPTV-vel, a VoD-dal és további értéknövelt szolgáltatásokkal. Végülis hülye a világ összes telecom cége, mind csak azért fejleszti a hálózatát hogy a hardcore netezők minél nagyobb sebeséggel tölthessék a warezt, semmi más üzleti érdek nem motíválja őket. És ezt te mind megmondtad, mert te aztán tudod mi a dörgés.

    Képzeld van SD sőt HD minőségű működőképes IPTV szolgáltatás, állítólag Tíonlány ősszel idehaza is indítani fog. A mostani AXN-en mozijukból ne indulj ki igaz felbontásban az is übere az általad említett paramétereket. Az csak webcast. És ahogy leírtam korábban a webcast nem IPTV. Ne azokból a big bráneres meg tahó világos kamera videókból indulj ki, mert az webcast. Ha webcastos módon jutattod el a video streamet az előfizetőkhöz akkor ahhoz a világ összes sávszélje nem lesz elég, úgy jársz mint anno big bránernél ha elkezd valaki előben kefélni és ráugranak akkor összefossa magát a hálózat a terheléstől. Pl. az előbb említett 3Mbps-es video bitráta mellett 1 millió néző mellett 3Tbps-es össz kapacitás kellene, ami mind hálózat terén gazdaságosan kivitelezhetetlen, ráadásul nincs az a szerver háttér ami képest ezt kipumpálni magából. De multicasttal és IPTV-vel a 60 csatorna 3Mbps-en videoval, nem fog többet enni 200Mbps-nél ami bőven elbír egy mai hálózat. De szerinted a multicast hülyeség, felejtsük el. Meg felejtse el az összes első bekezdésben felsorolt cég, elvégre az ottani műszakisok mind nem értenek hozzá. Majd te megmondod nekik a frankót.

    Képzeld a fizetős műsort nem csak a helyi kábelszolgáltatótól kérheted majd digitálisan, jöhet majd a jővőben műhódról, kábeltv-n, fölfelszíni rádiós formában vagy akár IP-n is(és itt az alkalmazott kapcsolódási technológia lényegtelen). Évek óta felismerték a telcok hogy csak hangszolgáltatásból nem fognak megélni, de azt is csak az internetes adatszolgáltatásból sem főleg. De a média és az értéknövelt szolgáltatások értékesítése jó biznisz és szeretnének piacot szerezni a jelenlegi tartalomszolgáltatóktól és ők is színre lépnek. És az IP hálózattal ezt meg is tudják oldalni hisz alkalmas hang, kép és adat átvitelére, kvázi nincsenek határok a szolgáltatás kínálatban ha van elégséges kapacitás. És nem kell hozzá kiépíteni csak egy infrastruktúrát és azon lehet többfajta szolgáltatást értékesíteni. De ezek szerint te valaki kimaradták ezek ismeretéből, pedig csak az elmúlt 3-4 év erről szól, csak eddig inkább tervezték míg napjaikban már a megvalósítás felé lépnek a fejlesztésekkel a távközlési cégek.

    Végpontig digitális TV adást már most is foghatsz, ott a legújabb DigiTV vagy a UPC Direcktje, bár ebből mindkettő a sávszél spórolós fajta mert a műhódas sugárzás drága. De ott az Antenna Digital is ami már nem bitráta spórolós. A tíkábel el tavaly elindított digitális kábeles műsorszórását, és több kis kábeles cég is így tett országszerte. De a nagy UPC is vagy még az idén de jővőre már biztosan hasonlóképp lépni fog, egyelőre még kivárnak. És ősszel lesz IPTV Tíonlánytól is. Ha szépen végignézed az elérési formákat van közöttük satellites, kábeles, földfelszíni és IP alapú is. Jééé de ismerős, pont ezeket soroltam fel kicsit korábban. Hogy mik vannak. ;)

    Tanulság: attól mert még nem tudsz valamiről, attól az még köszöni szépen de létezik.