• dez
    #265
    "Egy kezelés vagy gyógyszer tesztelésénél nem az okokat vizsgálják, hanem a hatásosságot, és a mellékhatásokat."

    Hogy a csudába jön ez ide? A pszichológiáról, azon belül nem-biokémiai problémán alapuló lelki dolgokról beszéltünk.

    "Dehát a kísérlet maga a bizonyíték."

    Ennek a válasznak megint csak semmi köze ahhoz, amiről itt szó volt. Minek írkász ide, ha annyira félválról veszed, hogy csak idevetsz néhány össze-vissza választ?

    "Hányszor magyarázzam még el? Nem igaz, hogy ilyen értetlen vagy."

    Naná, hogy nem... :P

    "Nem csak szélsőségek léteznek! Nem értem, miért olyan nehéz felfogni, hogy az objektivitásnak fokozatai vannak."

    Igen, én tudom, hogy nem csak szélsőségek léteznek. (Épp az imént írtam, már nem először.)
    Te jössz állandóan a természettudományos módszerrel, és az ezen alapuló világképpel, aminek a lényege, hogy csak azt fogadja el valósnak, ami (elvileg) sziklaszilárdan, a lehető legobjektívebben bizonyított.

    "A világ összes tudósa ugorjon neki áltudományokat vizsgálni?"

    Dehogy. Arról van szó, hogy a tudományon belül sem mindenki osztja ezeknek a túlbuzgóknak, szélsőséges pozitivistáknak a véleményét. (Legfeljebb egyes dolgokban.)

    "Nem erről van szó. Az áltudományokon is hülyére keresik magukat az illetékesek."

    Valóban? Nem is tudtam, hogy az áltudomány a 2. legnagyobb biznisz a fegyvergyártás után. Jahh, hogy a gyógyszeripar nagy részét is beleérted? Így már igaz. Máshogy hülyeség, propaganda.

    "Ezt most nem értem. Azt mondtad, hogy a placebo hatás nincs kizárva. Akkor most hogy van ez?"

    Hogy téged idézzelek: "Hányszor magyarázzam még el? Nem igaz, hogy ilyen értetlen vagy. Nem csak szélsőségek léteznek!" Stb.

    "De pont hogy kell. Épp erről beszélek. Ilyen esetekben csapja be magát az ember ha csak a saját tapasztalatára vagy anekdotákra hagyatkozik."

    Amikor tök egyértelmű a hatásosság? Ilyen kísérletekre leginkább olyan gyógyszerek tesztelésénél van szükség, amik alig hatásosabbak, mint a placebó (és ez is csak egyes esetekben igaz, pl. 100 ember közül 1-nél). (Nagyon sok ilyen van. És miért is ne tömegesen írnák fel a későbbiekben.) Na, azoknál tényleg elkerülhetetlen...

    "Az is épp ugyanilyen probléma."

    Azokkal mégsem foglalkoznak azok a bizonyos túlbuzgók. Milyen érdekes. A tudományon belül senki sem akarja kiteregetni a szennyest. Persze vannak ellenőrzések, amikor adott esetben kiderülnek, le is közlik ezeket egy csak belső szakmai körökben olvasott lapban, aztán mennek a fiókba.

    "Igen, de az orvosok alkalmazók, nem kutatók. Te mondtad, hogy tudományosan igazolt a módszer. Innentől kezdve a tudomány részéről a téma lezárva. Az, hogy alkalmazzák-e már nem a tudomány hatásköre."

    Na ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt a kifejlesztő is egy orvos volt. Másrészt egy módszer jóságának, hatássosságának megállípításakor orvosok tapasztalatait, véleményét is felmérik...

    "Az ipari alkalmazásoknál igen. Az alapkutatásoknál nem. Az alapkutatás lényege épp az, hogy az adott pillanatban nem látszik még a gyakorlati haszon, vagy legalábbis nagyon távoli. Emiatt nincs anyagi érdekeltség."

    Ez talán igaz a fizika területén, de jóval kevésbé a biológia területén, legalábbis ami az humán-biológiát, és főleg az orvostudományt illeti. (Vagy az orvostudományt nem tekinted olyannak, amiben folyik alapkutatás? Egyátalán, mit értesz itt alapkutatáson?)

    "A biológiai kutatásokat nem ismerem ennyire."

    Ennyire? Mennyire? Csak minden másban vagy szakértő? ;)

    "De vannak azért állami kutatóintézetek, és az egyetemeken is folynak kutatások."

    Folydogálnak. Az orvostudománnyal kapcsolatos kutatások színhelyein meg szinte mindig van több-kevesebb befolyása a gyógyszerlobbinak.

    "És a célzott kutatások sem feltétlen a cégek kezében vannak."

    Nagyrészt igen.

    "Viszont a tudomány nem csak biológiából áll. A legfontosabbak a matematika és a fizika, ezek esetében pedig döntően alapkutatások folynak."

    Azoknak jóval kevesebb befolyása van a gazdaságra, és az emberek hétköznapi életére. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ott véletően jóval kevesebb a tudományos csalás, ill. tudományos köpenybe burkolt áltudomány, márpedig itt az a téma.

    "Igen. Ezért van itt a legnagyobb kavarás. De ez alapján nem lehet más területekre is ugyanezt feltételezni. Nem cask gyógyszerkutatásokból áll a tudomány és az ipar."

    Nem ugyanezt. ;) (Alapvetően optimista alkat vagyok.)