• BiroAndras
    #247
    "Mások a legendák, és más az alkalmazott és beváló tudás."

    Igen, ha azt, hogy beválik-e korrektül ellenőrzik, és nem csak a legendákra hagyatkoznak.

    "A pszichoterápia és a hipnoterápia is a pszichológia szakterülete."

    Ez biztos?

    "Csak a végeredménye mérhető, mint pl. testi tünet, folyamat. De nem lehet eldönteti, hogy az a pszichés dolog fantázia-e vagy valós dolog."

    Azt már a kísérleteknek kell eldönteni. A lényeg, hogy van mérhető effektus.

    "A parapszichológiáról sokan úgy gondolják, hogy full áltudomány (mert pl. a telepátia szerintük nem létezik), pedig tudományos hozzáállással próbálja rendszerezni és vizsgálni ezt a témakört."

    Sajnos nagyrészt nem tudományos, csak annak akar látszani. Összesen 1 olyan kísérletsorozatról hallottam, ami eléggé tudományos, és pozitív eredményt adott. De ez is csak egy statisztikailag épphogy kimutatható nagyon gyenge korreláció volt.

    http://www.zotyo.hu/para/vassy/varkonyi.htm

    Idézet a cikkből:
    Mindez azonban kizárólag a tudományos parapszichológiára vonatkozik, arra, amit ma jószerével már nem is neveznek parapszichológiának. Egész más a tudósok tipikus véleménye arról a parapszichológiáról, amiről - hogy visszatérjünk eredeti tárgyunkhoz - Várkonyi Nándor Varázstudományának "Parapszichológia" fejezete szól. Ez az okkult parapszichológia mind módszereiben, mind általános szemléletmódjában erősen különbözik a tudománytól. Sőt, nemcsak különbözik, hanem ellentétben áll vele.

    A cikkekből megint csak az derül ki, hogy nagyon szeretne a terület tuományosnak látszani. De eredményt nem láttam.

    "Nagy részük hatásos. Persze előfordul néha csalás, de előbb-utóbb ki is derül, hiszen az alkalmazó érzékeli, hogy nem hat."

    A placebo hatás is hatás. Az alkalmazó nem tudja eldönteni, hogy mitől javul vagy nem javul az állapota (néha azt se, hogy javul-e egyáltalán). Ehhez ellenőrzött kísérletek kellenek.

    "Nem szabad 100%-ig megbízni az erősen ellenérdekelt gyógyszeripar által pénzelt lejáratóakciókban."

    Már megint összeesküvés elmélet. Bizonyítani tudod valamivel?

    ""szellemek, távgyógyítás, kristályenergia, meg hasonlók."
    Ezek nem áltudományok, hanem (létező vagy nem létező) effektusok, dolgok."

    Aha. Bizonyíték?

    "Aham, tehát saját térfélen megengedett a bizonytalanság, de azért az "áltudományok" művelői azonnal bizonyítsanak mindent..."

    Már megint kezdessz mellébeszélni. Nem erről volt szó. Szó nincs azonnalról. Általában bizonyításról van szó. Az áltudományok se most kezdenek, lett volna idejük bőven bizonyítani. De még most sincs késő. Ami viszont nem jó az az, hogy
    igaznak definiálják önmagukat, és alkalmazzák is a dolgaikat anélkül, hogy bármiféle bizonyítékuk lenne.

    "Bizonyos mértékig korrelál. De nem lehet pontosan megmondani, milyen konkrét betegség fog kialakulni."

    Ennyi elég. Bár ez esetben az alkalmazhatóság kérdéses, hiszen ha nem tudjuk milyen betegség alakul ki, akkor nem lehet kezelni se.

    "Hasonló téma: 2 napja volt egy dok.film. a laparoszkópiáról, ill. a kapcsolódó gyorsan elvégezhető minimal invazív műtétekről. Nos, a korábbi nagy műtétekre specializálódott sebészek a módszer jósága, és a betegek érdekeinek ellenére 10 évig támadták és hátráltatták az új módszer bevezetését, mivel féltették a munkájukat."

    De azért mégiscsak elfogadták, nem?
    Meg itt megint alkalmazásról van szó, ami sokkal komplexebb probléma az elméleteknél. Elméletek esetén senkinek az állása nincs veszélyben, így sokkal kisebb az ellenállás is.

    "Csak egy példa: http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/"

    A könyv hatalmas tudományos tényanyagot felvonultatva mutatja ki, hogy az antidepresszánsok gyógyhatása a gyógyszeripar marketingfogása csupán, s tudományosan valójában nem igazolt.

    Tehát a könyv szerint sem a tudomány téved/csal, hanem a gyógyszeripar.