• dez
    #232
    "Azt, hogy a gyakorlatban beválik-e, akkor lehet tudni, ha megfelelő kísérlettel ellenőrzik."

    Aha, több ezer év alatt nem derült ki... ;)

    "Nem csak gyógyszereket használnak."

    Hát mit még? Várom a listát. (Ja, még az elektrosokkot.)

    "Én is ezt mondtam, nem? Az orvostudomány alapvetően alkalmazáscentrikus, hiszen a gyógyításról szól. A vonatkozó elméleti tudományok a biológia és a pszichológia. szerintem."

    Értsd már meg, hogy nem így van. A pszichiátria nem a pszichológia ismerteteivel dolgozik, hanem a sajátjaival. És meg van a saját elmélete.
    És a biológiának és a pszichológiának is csak egy része elméleti.

    "Akiknek az írásait olvastam, és akiket láttam, azok pedig ilyenek. Másfajtával még nem találkoztam. Bár kérdés, hogy lehet-e balgának nevezni azt, aki dollármilliókat keres."

    Hol keres egy asztrológus dollármilliókat? :D Mindegy, ezeket inkább ne keverjük most ide.

    "Jól kell megtervezni, és akkor megbízhatóak."

    Ó, ha minden ilyen egyszerű lenne...

    "Ha nem lehet ellenőrizni, akkor honnan tudjuk, hogy valós effekt?"

    Ez néha értelmetlen kérdés, hogy valós-e vagy sem. A pszichés történéseknek nagyon komoly hatásai lehetnek.

    "De 99%-ban mérhető effektet jósolnak, és a tényleges mérések rendre cáfolják ezeket."

    Ezt miről írod?

    "Mindíg akad néhány ember, akinél a kíváncsiság győz. Nem egy témánál előfordult már ilyen (pl. gömbvillámok)."

    Naná! Aztán rövid úton a bulvárlapok címoldalán találják magukat...

    "Akkor valami bibi van az elméletben. Sokszor (állítólag) működő prototípusról van szó. Az azért már eléggé szilárd bizonyíték."

    Az előbb még az alternatív gyógyászatról beszéltünk, de most már a "tiltott találmányokról". Nem túl nagy kavarodás ez? :)

    "Az biztos. De a túlzott türelmetlenség ritkán vezet jóra."

    Hát, ti akartok mindent azonnalra eldönteni...

    "De lehet bizonyítani, ha a diagnózis után nem sokkal ugyanaz a betegség már a hagyományos módon is diagnosztizálható. Ha a korreláció elég magas, az bizonyíték."

    Inkább csak azt lehet így bizonyítani, hogy az előzetes diagnosztikai eljárás működik. Csak az a "baj", hogy ez nem feltétlenül úgy működik, hogy egy adott betegség egyszercsak elkezd kialakulni a semmiből. A betegségek (tünetegyüttesek) különféle folyamatok lehetséges végeredményei. Az előzetes diagnosztika a káros folyamatokat ismeri fel (amikből több fajta betegség is kialakulhat a későbbiekben). Azaz itt jópár dolgot kellene párhuzamosan bizonyítani.

    "Igen. De állítólag ma is vannak ilyen jelenségek (pl. telepátia)."

    Na látod, hogy te is tudsz példát mondani, ha nagyon akarsz. :)
    (Én mondjuk nem ilyesmire gondoltam, de mindegy.)

    "A lényeg az, hogy nem söpörték a szőnyeg alá a problémákat, hanem megreformálták a fizikát."

    Nem is tehették volna meg! Pl. a telepátia egész más. Viszonylag kevesen tapasztalták, a többiek meg nem hiszik el nekik. Kísérleti körülmények között meg nem akaródzik működnie. (Bár egyes vizsgálatok szetint azért ilyenkor is kimutatható statisztikailag.)

    "Úgy jön ide, hogy a hivatalos utat kell végigjárnia egy felfedezésnek, és ez értelem szerűen egy "civlinek" nehezebb, mint egy hivatásos kutatónak."

    A hivatásos kutatók meg kerülik ezeket a témákat, mint pap a kuplerájt (legalábbis nyilvánosan) :).

    "Attól függ, hogy hogyan tálalják. Mivel nincs lehetőség minden egyes "találmánnyal" foglalkozni, értelem szerűen rangsorolják őket, az alapján, hogy mennyi esélye van a működőképességének. De ha elég felkészült az illető, akkor felkeltheti az illetékesek figyelmét (pl. jól dokumentált, és korrektül kivitelezett kísérletekkel)."

    Egyszer nyilatkozott egy ilyen tisztviselő, és azt mondta, van pár fizikusuk, mérnökük erre, és ha valami megsérti a fizika alaptörvényeit, eleve elutasítják. Nem nekik kell bizonyítani a működését, hanem más fórumokon. Ha viszont nem akarja az illető felfedni a találmány részleteit... Meg kell várnia, amíg a felhasznált effektusok léte mások által bizonyítottá válik, stb. Nehéz ügy.

    "De, gyorsan kiderülnek, mert mások is ellenőrzik, és utánna használják is az eredményeket. Ha valami gubanc van, az kiderül (persze csak ha az adott terület elég egzakt ehhez). Legkésőbb az ipari alkalmazásnál biztosan kiderül."

    Nem feltétlenül. Jópár példa van az ellenkezőjére.