szivar#95
Elég érdekes a link, de mégiscsak azt figyeltem meg a kisérleti elrendezésben hogy az elektron jó eséllyel ütközik az 'anyaggal' így fotont kelt. Amennyiben nem észlelik a fotont amely keletkezik, akkor nem is biztos hogy keletkezett.
A második esetben UV fénnyel világítják meg a réseket, amely ennek hatására két kisebb energiájú fotont kelt a résekben található anyagban, ezen kisebb energiájú fotonok keletkezését ill. interferenciáját detektálják. Tehát az eredetileg mérendő 'részecskét' kölcsönhatásba kényszerítik a környezetével, ezért azoknak megváltozik a megmérendő tulajdonsága, esetleg teljesen elnyelődik a foton (kisérletektől függően). Ezért nem tudom elfogadni az ilyen kisérletek végeredményét. Mert valószínűnek tartom, hogy a fizikában a méréseket úgy kell elvégezni, hogy az a lehető legkevésbé befolyásolja a mérendő állapotot.
Mellesleg elvégeztek egypár kisérletet -mint lentebb említettem- nagyobb molekulákkal is és arra a következtetére jutottak, hogy az anyag addig viselkedik hullámszerűen (kvantumosan), amíg fotonok nem nyelődnek el benne és nem is távoznak belőle. Mondjuk ezálltal nem tudunk meg róla semmit. Amint fotont kap vagy lead az adott részecske, abban a pillanatban viszont megváltozik az állapota is, és nem hullámként hanem részecskeként lesz detektálható a továbbiak folyamán.
Ezen okból bátorkodtam azt írni, hogy hogy kiváncsi lennék a kétréses kisérletben szereplő részecske mágneses terének a mérési eredményére, mert ez a mérés fotonok keltése nélkül elvégezhető lenne. Az anyag mágneses tere viszont minden pillanatban kölcsönhat az őt körbevevő térrésszel(anyagok,stb), még akkor is amikor éppen hullámszerűen viselkedik. Egyébbként sehol sem találom azt az irományt, ahol említik hogy sikerült egy atom kvantumállapotát megmérni, anélkül hogy az megváltozott volna:(. Pedig volt ilyen, méghozzá magyarul.