BiroAndras#158
"Ki tudja hogy miért :)? De talán nem cégeket kellene emlegetni, hanem érdekcsoportokról. Ezen érdekcsoportok érdekei külömbözőek lehetnek, a remklámtól és eladástól kezdve addig bezárólag hogyha persona non grata leszel nekik, akkor vmiféleképpen félreállítsanak v. zsaroljanak hogy az érdekeiket ne sértsd meg."
Ezek elég távoli és esetleges lehetőségek. Én nem vagyok, és valszeg nem is leszek fontos személy, tehát nincs miért aggódnom. Meg ha akarom, úgyis le tudom árnyékolni a cuccost.
"Egyszóval nemcsak az előnyeit kellene nézni egy adott technológiának, hanem a hátulütőjét is"
Ez megfordítva is igaz. Senki nem becsüli le a hátrányokat, csak épp azt mondjuk, hogy az előnyök messze nagyobbak.
"amit megfelelő szabályok lefektetésével meg lehetne előzni."
Tehát te is azt mondod, hogy nem betiltani kell, hanem szabályozni. Ez esetben nincs köztünk véleménykülönbség.
"A fenti hasonlathoz hozzáfűzném, hogy ha esetleg veszel egy csomag xy mosóport és mégvalami háztartási cikket, akkor simán rádfogják hogy terrosrista vagy, mert ezekből robbanóanyagot, ill. bombát is lehet készíteni."
Ez most is tudhatják. Elég csak kártyával fizetned, a részleteket az árúház számítógépeitől megtudhatják (sőt, a könyvelésben is szerepel, elég csak az APEH-nek bekérni egy tételes listát).
"A mobiltelefonoknál meg csak a cellainformációt tudják"
Tévedés. Pontosan be lehet mérni egy telefont. Emlékszem, csak azzal a feltétellel engedték telepíteni a rendszert, hogy a titkosszolgálat képes legyen bemérni és lehalgatni bármely telefont.
"De ezek az adatbázisok összefűzhetőek, ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezik az adott érdekcsoport, ami jelenleg szinte csak pénz kérdése."
Azért ehhez komolyan dolgozni kell. Aki erre képes, az már ma is minden információhoz hozzáfér.
"Tehát simán nyomonkövethető egy adott személy és annak minden társadalmi kapcsolata 'feltérképezhető'. Ezen adatok viszont visszaélésre adnak esélyt, ha illetéktelen kezekbe kerülnek."
Ez nem feltétlen van így. A személyazonosságodat nem kell kiadnod. Pl. egy megfelelő biztonsági szintű digitális aláíró eszköz megvédhet ez ellen. Ez esetben csak úgy élhetnek vissza vele, ha fizikailag ellopják (ha beléd van ültetve, akkor még macerásabb).