• dez
    #471
    "Én is azt mondom, hogy ha nem létezik az efektus, akkor ugye nincs mit mérni. De te azt állítod, hogy létezik. Ez esetben pedig a mérés értelmezhető eredményt ad. Ha ugyanis van valós jelenség, és az elektromágneses, akkor az árnyékolásnak befolyásolnia kell az eredményt valamilyen mértékben. Tehát, a kísérlet eredménye az, hogy ha van telepátia, akkor az valószínűelg nem elektromágneses."

    Értelmezhető, csak épp van benne egy ellenőrízetlen elem. Mi van, ha a csalás része az is, hogy ha van árnyékolás, akkor úgy tesznek, mintha nem működne a dolog? (Persze vak v. kettős vak kísérlet esetén [nem látja az alany, hogy van-e árnyékolás] összejátszás kell hozzá több résztvevő között.) Utólag eszembe jutott, hogy olvastam korábban ilyen kísérletekről, és nem bízták az alanyokra, mit küldözgetnek egymás között, hanem véletlenszerűen választották azt ki a kísérlet vezetői. Nem féltek attól, hogy "esetleg" a kísérlet egyben azt is bizonyítja, hogy van telepátia... Persze lehet "óvatoskodni", de kissé komikus.

    "Attól függ, hogy miről van szó. Te folyton olyan dolgokat hangsúlyozol ,ahol senki se tagadja az összefonódás létét. Én meg azt próbálom megértetni veled, hogy az cask egy kis része a tudománynak, és messze nem a legfontosabb."

    Bizonyos szempontból kis része, más szempontból nagy része...

    "A tudomány gerincét az alapkutatások adják, amikhez meg nem fűződhet gazdasági érdek, mivel az ipari alkalmazásuk évtizedekkel később lesz cask lehetséges, és ma még azt se leeht látni, hogy milyen területen."

    Ez még csak a gazdasági érdek volt. De ott van még a hatalmi és presztizs-érdek is.

    Mai hír: Magyarországon nem lehet egyetemi tanár, aki bírálja a Magyar Tudományos Akadémiát?

    "Pontosan erről beszélek. Objektíve létező súlyos problémákat nem lehet a szőnyeg alá söpörni (vagy legalábbis nagyon-nagyon nehéz)."

    Hát ez az, hogy objektíve létező súlyos problémákat. (Egyébként dehogynem, tudok egy csomó példát - az a kérdés, mennyien tudnak róla!) Pl. a telepátia (elvileg) nem ilyen.

    "De, meghatározottak. Akkorák lehetnek maximum, mint az univerzum.
    De ez nem kölcsönhatás. Az erre alapuló jelenség, ami egyáltalán esélyes információ küldésére, az a kvantumteleportáció. Arról meg könnyen megmutatható, hogy mégse tud információt továbbítani."

    Nem lehet kizárni, hogy létezik más olyan erre alapuló jelenség, amivel lehet információt átvinni.

    "Az evolúció elbánik az ilyenekkel."

    Talán épp arról van szó, hogy evolúciós szempontból valamilyen oknál fogva éppenhogy hátrányos volt a dolog, így el kellett nyomni (de pl. csökevényesen megvan).

    "Egyébként az állatoknál szerintem nincs olyan különbség a tudat, és a tudatalatti közt, mint az embernél (meg még a főemlősöknél valószínűleg)."

    (Szerintem messze nem csak főemlősöknek van különálló tudata.)

    "Egy nem ismert dolgot nem lehet egy még kevésbbé ismert dologgal magyarázni. Az ilyet légvárnak hívják. Majd ha a telepátia léte már tény lesz, akkor lesz létjogosultsága az ilyen találgatásoknak."

    Szöveg. Ilyen alapon a graviton, és jópár más elméletben létező, de nem bizonyított részecske elméleti hátteréről sem szadadna gondolkodni...

    Másrészt, egyes kísérletek nagyon is bizonyítani látszanak a telepáti létét.

    "Attól függ. Van olyan tapasztalat, ami csak az adott tudományterület(ek) mély ismeretével magyarázható."

    Persze, van ilyen. De az, hogy van ilyen, nem zárja ki, hogy van másmilyen is.

    "Pl. a gabonaköröknél szokták az áltudósok vizsgálni a különféle körülményeket, és kijelenteni, hogy azok különlegesek, és csak ufókkal magyarázhatók. Közben pedig halvány fogalmuk sincs, hogy mik a normális körülmények. A megfelelő szakember meg kapásból megmondja, hogy melyik miért van."

    De ugye attól nem lesz valaki rendes tudósból áltudós, mert "balga módon" egy ilyenhez, és véletlenül talál valami különlegeset? De ha rásütik, máris az lesz, és csak igen nehezen tudja lemosni magáról. (Persze tényleg vannak áltudósok is.)

    "Kreativitás. Rettentő sok minden mérhető, amiről első látásra nem hinnénk. Ami meg végképp nem, azzal meg elvileg is lehetetlen bármit kezdeni. Sőt, egyáltalán nem is lehet hatása ami világunkra, mert ha létezik bármi hatás, akkor az ha közvetev is, de mindenképp kimutatható. Akár úgy is, hogy csak és kizárólag ember képes érzékelni. ez esetben is lehet objektív kísérelteket végezni, csak nagyon körültekintően kell megtervezni. Ilyenek pl. a telepátiás kísérletek is."

    Az ilyen kijelentések tevői konzekvensen megfeledkeznek valamiről: a tudat. Befelé sosem néznek, csak kifelé.

    "Már amikor azok elvégezhetők..."

    Ha nem, akkor ki kell várni, amíg elvégezhetők lesznek. Vagy tervezni kell kivitelezhetőbbet. Csak akarni kell.