• dez
    #447
    "Mert te folyton felhozod."

    Vicces.

    Te azt modod, A. Én azt mondom, igen, egyes esetekben A, más esetekben meg B. Te erre azt mondod, oké, bizonyos esetekben B. Na de ezután már felesleges újra leírni, hogy más esetekben meg A.

    "Nemtom, mért nem veszed tudomásul?"

    Az, hogy bizonyos esetek nem egyélrtelműek, ill. túlságosan szubjektívek, az tudomásul van véve.

    "Én nem így látom."

    A tudomány mai állását el kell fogadnia egy kutatónak (legalábbis publikusan), amíg nincs másra nagyon jól megalapozott bizonyítéka. És a hétköznapi emberektől is ez van elvárva. Magad is írtad, hogy ebben nem látsz semmi kivetnivalót.

    "Ez sem igaz. Csak megfelelő helyről kell tájékozódni (pl. valódi tudósok által írt ismeretterjesztő könyvek - esetleg tankönyvek, publikációk)."

    Na jó, persze, részletkérdésekben, ahol még nem teljesen eldöntött a dolog, van némi rugalmasság.

    "- Másoknak is eszébe jutott már ez, és végeztek kísérleteket ennek ellenőrzésére. Leárnyékolták a pacienseket, de nem tapasztaltak különbséget."

    Különbséget? Mihez képest, az állítólagos 0-hoz? ;)

    De valóban, ez az elképzelés nem az igazi. De vannak mások is.

    "Az egyszerűség arra vonatkozik, hogy minél kevesebb önkényes feltevést használjunk. Vagyis amíg nincs szükség valami új bevezettésére, mert a már ismert dolgokkal kielégítően lehet magyarázni mindent, addíg ne is vezessük be.
    A telepátia létének elfogadása nagyon nem egyszerű."

    Csak tudod, olyan esetekben, amikor jószerivel az egyedüli épkézláb magyarázat a telepátia működése, és az összes többi igencsak körmönfont, akkor ez eléggé szemforgató magyarázkodásnak tűnik. Mellesleg a kvantumfizika léte által kvázi bármikor jöhet egy felfedezés, hogyan működik. Tehát már nem zárható ki olyan szinten, mint a klasszikus fizika fénykorában.

    "Gondoltam rá, de nem elég meggyőző. Minden képesség megterhelő, mégis minden képességnek vannak specialistái. Tehát kellene lennie olyan fajnak, aminél a képesség erősebb, elég erős ahhoz, hogy egyértelmű legyen a létezése."

    Ez egy elég esetleges teória.

    "Nem fogadhatsz el valamit biztosnak, amíg folyik a vizsgálat. Különösen, hogy a személyes tapasztalatnak jól ismert korlátai és hibái vannak."

    Tudósként talán nem, de magánemberként ezt nem tilthatják meg. Főleg, ha a tapasztalat teljesen egyértelmű. Vagy szerinted egy teljesen egyértelmű tapasztalatnál is előrevalóbb az "illetékes elvtársak" vélekedése, még akkor is, ha az teljesen ellentmond a másiknak? Ezzel ellentmondasz önmagadnak.

    "Nem. Eddig is csak olyan állítás bizonyult tévesnek, aminél nem jól alkalmazták a módszertant."

    Ez nem hiszem.

    "Sokan nagyon szeretnék, ha lenne, de inkább az a tendencia, hogy egyre több területről derül ki, hogy az objektivitás és a logika uralja."

    A kettő nem zárja ki egymást. Egyébként te miért kérsz linkeket, ha utána konzekvensen meg sem nézed őket? Pl. az ide vonatkozó egyetemi anyagot?