• BiroAndras
    #444
    "Nem. Hanem azt, hogy akár még ő is láthatja, hogy a klasszikus fizika messze nem fed le mindent. Anélkül, hogy ismerné akár a kvantumfizikát, akár mást."

    Lola sem értette meg, pedig szerintem azért nem a legbutább ember a világon.
    Nagyon nehéz olyan jelenséget mutatni, amiről hosszas magyarázat nélkül is látni lehetne, hogy kvantumfizika nélkül nem magyarázható. A XX. század elejéig egy emberben sem merült fel, hogy szükség lenne kvantumokra. Ezt próbálom elmagyarázni neked már sokadszorra.
    Perzse, a klasszikus fizika nem írja le tökéletesen a valóságot, de az anomáliák nem szembetűnőek (legalábbis a XX. század elején nem voltak azok).

    ""És hányan építenek otthon tranzisztort?"
    Nem kell ahhoz építeni, elég róla tanulni."

    Sokkal kevesebben tanulnak róla, mint ahányan használják. És azok közül, akik tanulják, nagyon kevesen hallják közben a "kvantum" szót. Többnyire egy egyszerűsített, szemléletes modellt tanítanak, ami a jelenség megértéséhez pont elég.

    "Hát nem egyértelmű? Akik azt hitték, hogy a klasszikus fizika mindent megmagyaráz, már mindent lefed, azok a materialisták."

    Nem azt mondom, hogy mindent megmagyaráz. Ezt csak a XIX. század végén mondták, mert az akkori ismeretek alapján logikus volt feltételezni, hogy az az egy-két maradék anomáliát nemsoká meg fogják magyarázni. De amikor nem sikerült, akkor elfogadták a rel. elm.-et és a kvantumfizikát is.
    A lényeg az, hogy az akkor ismert világot majdnem teljesen leírta a klasszikus fizika. Sőt, még ma is a legtöbb alkalmazásnál elég.