• BiroAndras
    #443
    "Erről már volt szó, minek írod le megint?"

    Mert te folyton felhozod.

    "Miért nem elég a tudomásulvétele egy egyszerű ténynek?"

    Nemtom, mért nem veszed tudomásul?

    "A gyakorlatban bizonyos témákban ki van osztva az ukász. Kutatóknak is."

    Én nem így látom.

    "Hétköznapi embereket felé főleg nem ezt kommunikálják, hanem a pillanatnyi válaszok elfogadását, szinte vallásként vallását, "mert mi jobban tudjuk"."

    Ez sem igaz. Csak megfelelő helyről kell tájékozódni (pl. valódi tudósok által írt ismeretterjesztő könyvek - esetleg tankönyvek, publikációk).

    "Pl. rádiófrekvenciás összehangolódás. (Ez esetleg megmagyarázza, ikreknél miért gyakoribb.)"

    Erre gondoltam én is, mivel elég triviális. De sok gond van vele:
    - Nincs meg az adóteljesítmény hozzá, és nincs a vételhez szükséges "antenna" az agyban.
    - Az agyból jövő elektromágneses jeleket szokták mérni. Túl gyengék ahhoz, hogy a normál háttérzajon keresztül messzire jusson.
    - Másoknak is eszébe jutott már ez, és végeztek kísérleteket ennek ellenőrzésére. Leárnyékolták a pacienseket, de nem tapasztaltak különbséget.
    - A városokban sok a fém, és erős a háttérzaj, ami lerontaná az effektust, de nem tudok róla, hogy ezt bárki is észrevette volna.

    "Ha tudsz ezekről, akkor ne mondd, hogy nem tudsz ilyenekről. A talánban benne van a lehetőség."

    Nem mondtam, hogy nem tudok. Én azt mondom, hogy nem értem, miért nem egyértelmű a dolog. Mint ahogy pl. egyértelmű, hogy a denevérek ultrahangot használnak.

    "És a másik: te szoktál jönni az Occam borotvájával, ilyenkor meg gyorsan elfelejted. Elfelejted, hogy ha ez a magyarázat a legkézenfekvőbb, legyegyszerűbb, és minden más magyarázat túlbonyolított próbálkozás, akkor ezt kellene elfogadni..."

    Az egyszerűség arra vonatkozik, hogy minél kevesebb önkényes feltevést használjunk. Vagyis amíg nincs szükség valami új bevezettésére, mert a már ismert dolgokkal kielégítően lehet magyarázni mindent, addíg ne is vezessük be.
    A telepátia létének elfogadása nagyon nem egyszerű.

    "Talán túl megterhelő a szervezetnek."

    Gondoltam rá, de nem elég meggyőző. Minden képesség megterhelő, mégis minden képességnek vannak specialistái. Tehát kellene lennie olyan fajnak, aminél a képesség erősebb, elég erős ahhoz, hogy egyértelmű legyen a létezése.

    "Nos tehát, itt - amíg nem lesz tudományosan bizonyított, ami még ki tudja, meddig húzódik - elsőrendű a saját tapasztalat!"

    Nem fogadhatsz el valamit biztosnak, amíg folyik a vizsgálat. Különösen, hogy a személyes tapasztalatnak jól ismert korlátai és hibái vannak.

    "Ugyan, ne legyünk már ennyire fanatikusok! :) Sok mai tudományos állításról fog még kiderülni, hogy tévedés."

    Nem. Eddig is csak olyan állítás bizonyult tévesnek, aminél nem jól alkalmazták a módszertant.

    "Igen, ez biztosítja, hogy mindig az objektivitás és a logika körében maradjunk. Csakhogy, egyre nyilvánvalóbb, hogy ezen a körön kívül is van világ."

    Sokan nagyon szeretnék, ha lenne, de inkább az a tendencia, hogy egyre több területről derül ki, hogy az objektivitás és a logika uralja.