• Komolytalan
    #12
    Nagyrészt igaz, de "Számtalan kutatás folyik a nem Neumann elvű gép kifejlesztésére, eddig még gyakorlatilag nem sikerült. A bejelentett eredményeket egy kicsit gondosabban megvizsgálva, mindig előjön a Neumann elv, bizonyítva, hogy a nem Neumann elvű gép is Neumann elven működik."
    - ez nem így van. Azt bizonyítják be, hogy a nem neumanni elvű gép nem képes olyan feladat megoldására, amire egy neumanni elvű gép képes. Sőt általában ez visszafelé is igaz. Vagyis a két gép által megoldható feladatok halmaza ekvivalens.
    Ez viszont nem jelenti azt, hogy a két gép is azonos lenne. Pl én is készítettem egy nem neumanni elvű géphez szimulátort (Adatfolyam géphez), ami persze neumanni elvű gépen futott, mert nem volt pénz arra, hogy hardwaret csináljunk fősulin. A lényeg az, hogy a nem neumanni elvű gép két dologban simán túlmutatott a neumanni elvűn:
    - sokkal átláthatóbb programkód. A gép "assemlblyje" nem szöveges volt, hanem egy gráf, amely a működést modellezte.
    - élből biztosított volt a tökéletesen elosztott párhuzamos végrehajtás. Nem kellett hozzá ütemező, meg taszk kezelés, meg semmi se - hardwareből benne volt.
    - gyakorlatilag nagyon könnyen szét lehetett dobni a kódot több gépre, ezért a skálázhatóság, terhelés megosztás szintén nem kívánt semmiféle plusz kódolást.
    Persze a negatívum oldalon meg az állt, hogy nem létezett ilyen gép, csak a szimulátora:-) Viszont ha megnézzük a 3 pontot, amiben egyértelműen klasszisokkal jobb volt a neumanni elvű gépeknél, akkor simán láthatjuk, hogy a nem neumanni elvű gép (ha lenne) 1000x jobb volna szervernek, mint a neumanni elvű.