• Invader
    #179
    Cifu:

    Az vadi új OPLAN-ról, amit 2004 óta folyamatosan módosítgatnak nagyon keveset tudok (asszem érthető okokból). Hogy manapság mit csinálnak, és merre tevékenykednek az Ohiok, arról gőzöm sincs. (a 4 SSGN Ohio természetesen más eset). Tehát a válasz az, hogy csak feltételezés. (ugynakkor még egyszer átgondolva, továbbra is logikusnak tűnik)

    A 90-es években azonban (netes cikk, alapján, amit most sajnos kurvára nem találok) az általam említett gyakorlatot követték (nem csoda, amekkora "fenyegetést" a Jelcini oroszország jelentett), most a helyzet annyiban változott, Putyin miatt Oroszországra is, valamint Kínára is nagyobb figyelmet kell fordítani. Elképzelhetőnek tartom pl. ,bár nem valószínűnek, hogy az "anyaföldtől" távol, Diego Garcia környékén hajózzon egy-két Ohio, kifejezetten Kína, illetve Taiwan miatt. Taiwan körül is csak az utóbbi 5-6 évben (Hong-kong visszadása után) lett megint ilyen forró a hangulat.

    Most a britekről is olvastam új anyagot, ami alapján valószínűnek tűnik, hogy az ő szerepük csökkent, hiszen Blairék csak egyetlen SSBN hajójuk vízen tartását garantálják békeidőben (másik kettő azért rövid időn belűl kihajózható.)

    Az Ohio támaszpontokról most ennyit lehet tudni, ettől még azonban továbbra sem tudom mennyire merészkednek közel orosz vizekhez:
    "During the past few years, the navy has significantly changed the homeporting of SSBNs to meet new planning requirements. It transferred two SSBNs from the Atlantic to the Pacific Ocean in 2002 and another in 2003. On August 17, 2005, the Louisiana left Naval Submarine Base Kings Bay, Georgia, on patrol. Rather than roaming the Atlantic during its 58-day patrol, the sub sailed around Cape Horn and ended up at its new homeport, Naval Submarine Base Bangor, Washington. On September 27, 2005, the Maine left Kings Bay on a similar journey, bringing to nine the number of SSBNs in the Pacific. Five subs remain in the Atlantic."

    Az oroszok viszont 100.000%, hogy jelenleg is a Barents-, Fehér, és Ohotszki tengeren járőröznek (már amelyik képes elhagyni a kikötőt)

    Hmmm, ha gondolod olvasd el ezt, ugyan a kérdésedre nem válaszol, de rohadt érdekes, az amerikai-orosz tengeralattjáró ütközésekről szól.

    http://www.armscontrol.ru/subs/collisions/debates1.htm

    Van egy mondat, ami rámcáfolna, amennyiben a cikk "attack-submarine" alatt az SSBN Ohiokat ért. Azonban a szöveg természetéből adódóan sokkal inkább SSNekre következtetek.

    Remélem segítettem.