• Invader
    #165
    Cifu:

    Valóban, a lehetőség adott. Azonban komoly érvek szólnak az SLBM-ek tartalékolása mellett

    T.i. nem egy atomhatalom van. Az első csapás egy másik szuperhatalom ellen majdnem biztosan iszonyatos nemzetközi tiltakozást, és dühöt vált ki, és a többi atomhatalommal szemben, alaposan megcsappant robbanófej készlettel szemben még mindíg biztosítani kell az elrettentést. Ha pl. Oroszország leatomozná az USA-t, akkor majdnem biztos, hogy a Kínaiak sakkban tartására szükség lenne jónéhány robbanófejre, hiszen egyszerre több szuperhatalom elleni első csapás végrehajtására jelenleg egyetlen fél sem képes. Nos ezen elrettentés biztosítása megbízhatóan csak SSBN-ekkel sikerülhet, hiszen ha erre a célra szárazföldi rakétákat hagysz meg, akkor azok maguk is könnyen válhatnak egy másik hatalomtól származó első csapás áldozataivá, és akkor ott a baj.

    A másik ok, bár ez talán kevésbé meggyőző számodra, hogy a szárazföldi indítású rakéták orosz oldalon 4-5000 kilométerrel, amerikai oladalon néhány ezerrel messzebb hordanak, mint az SLBM-ek. (Kínai SLBM-ek jelenleg 2000km alatti vicc kategóriájú hatótávolsággal rendelkeznek.) Egészítsük ki mindezt azzal ,hogy az SSBN-ek, a korábban említett okokból a part menti vizeken hajóznak (preferáltan legfeljebb néhány száz kilóméterre eltávolodva a saját partoktól). A jellemző célpontok: Amerika nyugati partja, Keleti part nagyvárosai. Másik oladalról Vlagyivosztok, Khabarovszk, Arhangelszk, Murmanszk stb. (Moszkva és Petrográd könnyedén elérhető a brit rakétákkal, amik telejes mértékben a NATO alá vannak rendelve). Tehát amit mondani akarok, hogy nem az általában ország belső részein található ICBM állások eléréséhez alkalmas vizeken járőröznek (ugye az első csapás legfontosabb prioritása ezeket támadni), hanem elrettentő erőként a part menti nagyvárosok eléréséhez szükséges távolságon belűl.
    (Kínát és a kis atomhatalmakat leszámítva az összes robbanófej legalább 40%-a a tengeralattjárókon van)

    Ha tényleg ki akarod használni azt, hogy az SSBN-ekről, közel az ellenséges partokhoz gyors első csapást adj (leszerelő első csapást a célország belsejében lévő ICBM-ekkel szemben, nem "terror" első csapást), ahhoz előbb közelebb kell úsznod vele. Ez elég komoly provokáció, ha van valamilyen előzménye az atomháború kirobbanásának, akkor nem biztos hogy szó nélkül hagyják.

    Nem azt mondom, hogy egy-egy SSBN sosem hagyhatja el a parti vizeket, hanem azt, hogy ha erre sor kerűl, biztosan megkülönböztetett figylemet kap, pláne ha egyszerre több SSBN hajt végre hasonló műveletet.