• Invader
    #153
    Kukacos:

    Akkor sorold fel légyszíves akár könvből,akár magadtól, hogy mik azok a rendkívűl nyomós érvek, amik miatt a nagy űr-EMP nem várhatja meg az első hullám becsapódását?


    Én nem azt mondtam, hogy van rajtuk fegyver, hanem azt, hogy megéri erőfeszítéseket tenni valamilyen egyéb vezérlési módra is, amely pontosabbá teheti a jelenleginél a fegyvereket, amire kézenfekvő, és olcsó megoldás lehet a GPS.

    Az általad idézett cucc, megintcsak már teljesen ionizált légkörre állapítja meg a GPS használhatatlanság, nem pedig a nekleáris háborút indító első csapás néhány percére.
    Tájékoztatlak továbbá arról, hogy csak a magaslégköri, és világűr robbantások termelnek számottevő környezetben EMP-t (mivel föld/földközeli robbantásnál az ionizációra képes nagy enrgiájú röntgen- és gamma sugarak (főleg az utóbbi) rendkívűl gyorsan elnyelődnek a környező sűrű légkörben. Ezért van a tűzlabda. A légkör sűrűsége lefelé haladva exponenciálisan növekszik és mindezt összevetve azzal, hogy a tipikus MIRV-fejek a néhány tucat kilotonnás kategóriába tartoznak, az EMP effekt csak lokálisan számottevő), tehát az elsősorban ellenséges robbanófejeket támadó és ebből kifojólag földön/ nagyon földközelben robbantott első hullám töltetei NEM.

    http://www.fas.org/nuke/intro/nuke/emp.htm

    itt az SREMP részt kéretik elolvasni, és jól megjegyezni, mielőtt butaságokat mondunk. Ez tiszta fizika, ezt nyugodtan elhiheted.

    A lényeg belőle: The radiated EM field falls off rapidly with increasing distance from the deposition region (near to the currents the EMP does not appear to come from a point source).

    (Amúgy a cikk szerint, a földi célok elleni EMP leghatékonyabb robbantási pontja a troposzférában van 3-8km magasság között)

    Igen, vitatkozom bármilyen könyvvel, ha az nem képes meggyőzni és erre a szomkásomról nem vagyok hajlandó lemondani, ha a saját gondolataim előbbre visznek. Inkább tedd magadévá te is ezt a jó szokást.

    Kezded felb*szni az agyam:
    "A múholdas telepítésről: szerinted a nukleáris nagyhatalmak nem rendelkeznek olyan hordozórakétákkal, amivel meg tudnák oldani a vázolt feladatot? :) Nevetséges. Az ICBM-ek konvertálhatóságáról írtak sem állják meg a helyüket. Minden ICBM-es ország képes rá, hogy minimális munkával műholdakat juttasson pályára ICBM-mel, mint ahogy ezt a leszerelésre ítélt hordozórakétákkal rendszeresen meg is teszik. Mi több, az oroszok valamelyik műholdat egyenesen egy Delta-IV-ről indították pár éve (vagy legalábbis megpróbálták). Vagy csak ott van a japán Mu-5 rakéta, ami szilárd hajtóanyagú, és valamiért roppant hasonlít a Peacekeeperre, szinte koppintása ... :D Krízishelyzetben gyorsan telepítendő fegyverről volt szó, és nem kell évekig keringjen odafent."

    Én nem azt mondtam, hogy ICBM-el nem oldható meg a feladat, hanem azt, hogy kurva sok meló kell az átalakításhoz. Amúgy ha ennyire piti dolog, akkor mondd meg, ugyan miért nem ICBM-ekkel indítják mai LEO műholdakat? Amikor amúgyis tucatjával kell azokat leselejtezni a korlátozások miatt, tehát gyak. pénzbe is alig kerülne? Ráadásul au USA-nak kurvára érdekében lenne, hiszen amerikai rakétákkal lóf*szt nem lőnek fel mostanában. Csak nem azért NEM ERRE TALÁLTÁK KI?

    Az első orosz felbocsátás amúgy 1999-ben volt tudomásom szerint (egy ex-SS18-cal nagynehezen sikerűlt 350 kilót felrakni az oroszoknak 650 km magasra, kb. nevetséges adatok a civil rakétákhoz képest)

    Az amerikaiak pedig kilenc sikeres indítást hejtottak végre 12 év alatt ilyen rakétákkal.

    De itt van, hogy mi mindent kell egy Titan-II-essel csinálni, hogy bármit is fellőhess vele:

    From ICBM to Space Booster

    Changing a Titan 2 ICBM into a space rocket required:

    Modifying the end of the second stage to hold a satellite (hoppá)

    Manufacturing a 10-ft. diameter payload fairing, or cover, of variable lengths plus payload adapters (hoppá)

    Refurbishing the Titan's liquid-fuel rocket engines (hopppá!)

    Upgrading the inertial guidance system (hoppá)

    Developing command, destruct and telemetry systems (hoppá)

    Emelett még :
    Modifying Vandenberg's Space Launch Complex-4 West for the launchesthe rocket.

    Én nem az ICBM-ek átalakíthatóságát tartottam lehetetlennek (hiszen egy szinte teljesen új rakétát is építhetsz ugyanabba a hengerbe, akkor nyílván menni fog. Bár lehet még így akadnak típusok, amikkel nem tudnák megoldni így sem), hanem a te azon kijelentésed (emögé nem raktál könyv idézetet asszem) hogy ezeket az "elhárító műholdakat" hirtelen kipattanó krízishelyzetben kvázi "silós", gyári vagy majdnem-gyári ICBM-ekkel gyorsan telpíteni lehetne tucatszám. Mert abban ugyebár egyetértettünk többé-kevésbé, hogy jelenleg ilyen nem kering odafenn.
    A fenti listából látszik, hogy ez nem két napos meló, az amerikaik több mint egy évig dolgoztak a kivont ICBM-el az első indítás előtt. Felteszem a rutinjuk most már lehetővé teszi, hogy néhány hónap alatt legyártsák az alkatrászeket, és összedobjanak egyet ha akarnak (ami persze jó idő a kereskedelmi indításokhoz szükséges időkkel szembeállítva, de az általad vázolt feladathoz képest mégis nagyon sok)
    Erre valszeg azt mondod, hogy előre legyártasz sok ilyet, mint ahogy az amerikaiaknak van is még pár darab raktáron (ami azért kevés néhány darabnál több ilyen atom-elhárító fejet pályára rakni, hiszen nagyon kicsi a kapacitás). Igen ám, de mint azt a fenti listából látod, a szállítás, összeszerelés, indítóállványra helyezés, előkészítés így is nepokat igényel minimum, és jelenleg csak 1 kilövőállványról lehet ilyet indítani, tehát egy rakéta után várnod megint stb stb.
    Ha esetleg még az időjárás sem kedvez, akkor meg lehet még többet kell várnod, vagy sokkal nagyobb rizikót vállalsz az indítással.

    A tenferalattjárókról meg annyit, hogy ezek az orosz SSBN-ek, éppen a rakétáik nagy hatótávolsága miatt, megtehették, és meg is tették hogy a számukra sokkal biztonságosabb Barents-, Balti- és Okhotszki-tengeren hajókáztak (gyorsan kapj elő egy atlaszt), a saját partok követlen közelében ugyanis jóval nehezebb leszedni őket a követő amerikai tengeralattjáróknak. Így biztosítva volt a válaszcspás, ráadásul a dollármilliárdos atomhordozó se süllyedt el feltétlenűl a visszaúton az indítást követően, és ha megmaradt valami hsaználható bázis a honi partokon, akkor jó eséllyel épségben jutott el oda, esetleg lésőbb kaphatott újrakétákat stb. Tehát legfeljebb a TE "józan eszednek" mond ellent a válaszcsapásra fenntartott SSBN. Mindezek következtében a SLBM-ek időelőnye minimális volt a szárazföldi ICBM-ekkel szemben.

    Az emcsik persze ígyis igyekszenek követni a fontosabb orosz tengeralattjárókat, nem egy amerikai-orosz tengralattjáró-ütközés történta hidegháború után ennek következtében. Mivel a ballisztikusrakéta indítás előkészületei nyílvánvalók, és a megfelelő hanglokátorral érzékelhetők, ezért, ha csak nem előre bejelentett tersztindításról vagy hadgyakorlatról van szó, szerintem igencsak viszketne az amerikai Los Angels/Seawolf/Virginia osztályú tengealattjáró parancsnok újja a torpedóindító gomb felett (amit persze valóságban külön tiszt kezel természetesen).

    Az Ohio-k "szokásait" nem ismerem, felteszem a Trident II-esekkel már azok se virgonckodnak a nyílt vizeken, messze a saját partoktól, ugyanis nincs rá szükség.


    Az idézett "hivatalos" vezérkari álláspontokra vonatkozóan, amit idézel:
    Az amerikai/orosz vezérkar jelenlegi koncepcióját nem ismerem, feltételezem te sem, különben meg kellene ölnöd mindenkit, aki ezt a fórumot olvasta.
    Figyelem mikor kopogsz...

    Elhiheted azt, amit a hadászati koncepciókról a témában össze-vissza megtalálhatsz a NYÍLVÁNOS sajtóban. Én erről már leszoktam, a java részét inkább fenntartásokkal kezelem, több forrást is megvizsgálok, és gondolkodom. Gondolkodni jobban szeretek, mint elhinni minden sz*rt, pláne ha a forrás ~20 éves.


    Ezzel én tekintem lezártnak a vitát, mivel kezd terméktelenné válni (számomra legalábbis), meghát némileg offtopic már.