• ubuntu
    #33
    Sajnos az iwiw egy redundáns szociológiai felméréssé fog válni. Az ország kapcsolató hálója mellett saját maga arra fog rámutatni miért nem valósítható meg egy ilyen nagyszabású ötlet ma magyarországon.
    Az egész rendszer el van tolva teljesen, aki ért egy csöppnél többet az informatikához annak ez egyértelmű. Ekkora háttérparkkal ennek nem így kellene mennie. Ez egy remek ötlet, de nagyságrendekkel több fejlesztőre lenne szükség ahhoz, hogy tartósan működőképes legyen. Ha az iwiw ma nem itt, hanem amerikában lenne, egyből jönne a megfelelő mennyiségű kockázati tőke, amiből már lehetne egy épkézláb rendszerre költeni. Nem a hardwarel van gond, hanem a rajta kialakított rendszer vérzik számtalan tervezési és kivitelezési hibától.
    Hagyományos üzleti alapon csak akkor tud fennmaradni az iwiw, ha képesz lesz amerikai ismertséget szerezni és ezéltal ottani tőkét. A másik út, hogy teljesen open source-á kell tenni az iwiw-et. Ezzel csak az a probléma, hogy jelenleg nincs hozzá megfeleő licensz. A profi jogászok pedig még a profi programozóknál is többe kerülnek :-) Gondolom nem akarja a jelenlegi fejlesztő cég, hogy mások "lenyúlják" az ötletüket és rendesen megcsinálva azt csak ők profitáljanak belőle. A jelenlegi 2-es GPL sem akadályozná ezt meg, mert szolgáltatások esetében mint az iwiw, nem kell kiadni a módosított kódot. (Csak termék eladása esetében a vásárlónak, neki is csak akkor ha kéri).
    A GPL 3-as változata valószínűleg megfelelő lesz, majd ha végleges lesz. Az már tartalmaz egy pontot ami szerint ha egy internetes szolgáltatás forrásában letölthető akkor az azt továbbfejlesztőknek is letölthetővé kell tennie, már a szolgáltatást igénybevevőknek is, nemcsak a vásárlóknak. Így a mostani iwiw fejlesztők visszakapnak minden javítást módosítást.
    Egy ilyen nyitással csökkenne a fejleszők kontrollja az iwiw felett, de lehetőséget teremtene arra, hogy kellő számú fejlesztő dolgozzon az iwiw-en. A kód jóval kevesebb hibát tartalmazzon, valóban használható és az igényekkel fejleszthető legyen. Bár lehet ahogy a helyzet most kinéz, az egészet előröl kellene újrakezdeni... Amég egy nagyhal ming a google rá nem harap az ötletre, és meg nem csinálja maga rendesen az egészet.