• rigidus
    "Szerintem ez szerepet jatszhatott abban, hogy az osszes nagy disztro lecserelte a kde-t"

Csak "commercial"-like (ezt jolmegaszontam) fosnak a KDE-tol a GPL miatt. A tokes disztroknak javareszt a satant latjak kiserteni ha meghalljak a G-P-L betuket egymas utan. Azt meg ugye tudjuk, hogy a GPL toretlenul dozerolja a kereskedelmi szoftvereket, nem ertem, hogy miert pont most allna meg.

Ha X closedsource szoftvert csak a meregdraga QPL mellett lehet megirni QT-re, akkor megveszik. Aki nem akar erte ennyit aldozni annak marad a GPL-es megoldas. Ha sajat maganak fejleszt ez nem jelent gondot, de ha terjeszti, akkor a forraskodot publikalnia kell. eleinte sokan feltek ettol, de egyre tobben megteszik es a szolgaltatasokbol elnek.

IMHO a GPL-dozer az nem all meg. A baj szerintem inkabb az, hogy az emberek alapbol nem szeretnek dolgozni (ezt igy a kornyezetembol megitelve) es a GPL pedig nekik nagy szivas lesz. Ezt figyeld meg, akarmelyik ceg amelyiket eltolt a GPL-dozer, mindegyik javareszt a szabadalmai utani eltartasdijbol elt. A GPL betomte ezt a rest es a "ceg erdekei" helyett egyre jobban eloterbe kerul a "felhasznalo erdeke", ami azert eleg szarul hoz nekik a konyhara.

A masik dolog, meg ha a fejlesztok nem akarnak semmikeppen GPL-re fejleszteni vallaltairanyitasi, v. egyeb - korabban zart - ugyviteli rendszereket, akkor keresnek mas megoldast, vagy felbukkannak a szemfulesebbek, azok akik meg fognak. Elobb-utobb szigorodik a helyzet, az elvarasok egyre nagyobbak, egyre tobb ceg dont ugy, hogy holmi closed-source megoldasok egy palyazatnal is szinte mar-mar a "nevetseges probalkozas" szintjet suroljak. Ez a tendencia egyre novekedni fog a szabadszoftverek ternyeresevel.

IMHO senki sem szeret kiszolgaltatottsagi szerzodeseket alairni senkivel.