Ki tud ajánlani valami jó receptet ?
  • Breki33
    #9
    Hamis somlói galuska


    Annyi biztos, hogy nagyon ízletes, de nem sokban hasonlít eredetijére, a dióval, kakaóval és vaníliakrémmel összedolgozott piskótatésztára, melyből gömbölyű galuskákat-golyócskákat szaggatott hajdan egy cukrászmester…

    Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütőpor, 2 tasak csokoládépuding (aki a kevésbé szilárd állagú süteményt szereti, az válasszon főzés nélkül elkészíthető pudingport), a puding elkészítéséhez tasakonként 3 evőkanál kristálycukor, valamint 1 l tej, a piskóta „áztatásához” további 2 dl tej, 1 dl sütőrum vagy 2 evőkanál rumaroma, 1 marék mazsola, 10-15 dkg darált dió

    Elkészítése: A szokásos módon piskótát készítünk a 6 tojásból, 6 ek. lisztből és a 6 ek. kristálycukorból. (Kezdő cukrászoknak: A 6 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a massza. A tojásfehérjéket gépi habverővel keményre verjük fel, és a felvert tojáshab 1/3-ával lazítjuk a tojássárga-cukor-liszt keveréket. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal – azért, hogy a hab ne törjön, és a tészta levegősebb maradjon – dolgozzuk bele a tésztába. Közepes nagyságú, zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, sütőformában sütjük aranysárgára a piskótatésztát.)
    A piskótát egyforma darabokra szeleteljük, majd 1 napig szikkadni hagyjuk. Másnap 2 dl cukros, rumos langyos tejjel meglocsoljuk. A mazsolát is rumba áztatjuk (ezt is megtehetjük előző nap). A két tasak csokoládépudingot elkészítjük. Egy 7-8 cm magas falú tál alján egy sor piskótát rakunk le, rászórjuk a mazsola felét, majd az egyik adag pudingot ráöntjük, megszórjuk a dió felével. Ismét egy piskótaréteg jön, majd mazsola, puding, dió.
    Ha még gazdagabbá akarjuk tenni somlóinkat, 1 tábla Katica tortabevonóból csokoládéöntetet készítünk, ezt azonban csak közvetlen tálalás előtt érdemes rácsorgatni az adagokra. Az elkészített süteményt hűtőszekrényben tartjuk tálalásig, de az a legjobb, ha legalább 4 órán keresztül megpróbálunk ellenállni a műremeknek.
    Díszítésként tejszínhabot használunk, esetleg apró csokiforgácsokat.
    Kb. 6 adag lesz belőle. Fáradozásunk nem hiábavaló: az elkészült sütemény nagyon szép, rendkívül finom, és nem utolsósorban egy picit olcsóbb, mintha készen vásárolnánk…