Ki tud ajánlani valami jó receptet ?
  • Breki33
    #7
    Szekszárdi tál

    Somlói galuska
    A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
    A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
    A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
    A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
    Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal. 3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)

    a vaníliakrémhez:
    5 dl tej
    4 tojássárgája
    15 dkg cukor
    8 dkg liszt
    1/2 rúd vanília
    citromhéj
    a sziruphoz:
    2,5 dl víz
    20 dkg cukor
    1 dl rum
    a töltelékhez:
    8 dkg dióbél
    8 dkg mazsola
    1-1,5 dl rum
    1 evőkanálnyi kakaópor
    a csokoládéöntethez:
    15 dkg étcsokoládé
    25 dkg cukor
    1,5 dl víz
    1 dl rum
    a habhoz:
    6 dl tejszín