Ki tud ajánlani valami jó receptet ?
  • Breki33
    #11
    Lusta asszonyok (és lányok) rétese

    A házi sütemények non plus ultrája, melynek csak annyi köze van a rétesekhez, hogy réteslisztből készül. Kis túlzással mindent tartalmaz, amit általában a handmade sütik külön-külön: túrót, meggyet, mazsolát.

    Hogy könnyed ujjgyakorlattá fejleszthessük a sütemény készítését, érdemes beruházni egy mérőpohárra. Ez a konyhai eszköz műanyagból vagy hőálló üvegből készül, űrtartalma változó – azt hiszem, a legnagyobb literes, a legkisebb két és fél decis, de miért is apróznánk el a dolgot? A poháron három feliratnak feltétlenül szerepelnie kell: liszt (flour, ill. mehl), cukor (sugar, ill. zucker), a folyadékszint-jelzőnek (100 ml, 200ml stb.). Saját poharam még pintet is mér.

    A lusta asszonyok nem szeretnek edényeket, poharakat, mérlegtálcát mosogatni, igaz sütni sem...

    Tehát a recept: 30 dkg réteslisztet, 20 dkg kristálycukrot és 1 csomag sütőport jól összekeverünk. Felét beletesszük egy alaposan kivajazott tepsibe, utána rámorzsolunk fél kg túrót (legjobb a zsíros házi tehéntúró), mazsolát, legalább egy befőttesüvegnyi magozott meggyet, és egy citrom reszelt héját rászórjuk. Ezután rászórjuk a liszt másik felét is egyenletesen. Háromnegyed liter tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál kristálycukrot erősen összekeverünk, és ráöntjük elosztva a tetejére. 45 percig lassú tűzön sütjük.