Aki szereti a kémiát, fizikát és még más tudományt
  • Dj Faustus #26
    Palacsinta (egyszerű alaptészta)

    Hozzávalók (2-8 személyre):
    25 dkg liszt
    3 tojás
    3 dl tej
    1 evőkanál porcukor
    olaj vagy zsír
    szódavíz


    A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

    A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap.
    Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
    Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.

    Vagy lásd itt.
    Nyamm-nyamm
    (A palacsintareptetést pedig ki kell kisérletezni. Vagy sikerűl, vagy földre/fejedre esik vagy a plafonon marad.)

    Egyébként a főzés is merő kémia+fizika... A végeredmény elfogyasztása után jöhet a biológia....