• BlackRose
    #41
    "Az államháztartás meg levanxarva, mint ahogy az usa a világ legjobban eladósodott országa is egyben."

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

    mint látod (persze itt most nem állítom, hogy ezek tökpontos adatok, de kb. ez a helyzet) az USA nem a legjobban eladósodott ország a világon, sőt Németország, Franciaország és Olaszország is (akik egyébként az EU ipar vezető országai) megelőzik. Az persze igaz, hogy abszolút értékben az USA adóssága a legnagyobb, de ugye 300 millió lakosról beszélünk, és az adósság az relatív dolog, nem mindegy, hogy te vagy én vagyunk adóssak 1 millióval, vagy Bill Gates adós akár 10 millióval is. És persze még valamit, ez az adósság ez azért egy relatív érdekes és nehezen érthető dolog, mert egyrészt ez az USA állam adóssága amelynek 60% belső, vagyis az állam adós a saját polgárainak (általában kamatoztató értékpapírok), a maradék kb. 40% adósságot pedig legnagyobb százalékban külföldi jegybankok, cégek, vagy esetleg magánszamélyek tartják (igen te is vehetsz USA Government Bond-ot és akkor az USA neked is adós lesz és még kamatot is fizet). De ez egy körbetartozó rendszernek a része, vagyis éppen úgy ahogy az USA adósságát külföldiek tartják, az USA-beli cégek, bankok és magánszemélyek is birtokolnak egy nagy darab adósságot a világ különböző országaiból, többek között az említett Németország, Franciaország vagy éppen Magyarország állami adósságából is, tehát az EU-ból is. Különben nem tudom pontossan mennyi az EU (állam)adóssága az USA-hoz viszonyítva, de gondolom, hogy komolyan közelíti ha számolunk azzal a ténnyel, hogy a legnagyobb EU gazdaságok közül egyedül a UK rendelkezik kisebb adósággal mint az USA.

    A másik oldal, meg nem vagyok annyira biztos, hogy az ipari termelés értéke az USA-ban kisebb lenne mint az EU-ban bár nem per capita alapon, EU a GDP 22% - tehát 2625 milliárd USD, USA a GDP 2121 milliárd (és ez most mindkét esetbben csökken - helyeződik át pl. Kínába stb.) tehát ez nem 2x és mindez az USA 298 millió szemben az EU 455 millió lakosságához képest, de épitkezésben jóval meghaladja USA 924 milliárd USD, Európa (EU plusz a nem EU) 767 milliárd USD.
    Különben a szolgáltatások is a gazdaság szerves része, sőt mondhatom majdnem fontosabb mint az ipari része, mert erőss szolgáltatások nélkül az ipari termelés is nagy százalékban nem érték hozzáadó, hanem éppen fordítva érték elvonó, vagyis gyártunk egy rakás marhaságot amire nincs is szükségünk, de pl. a szolgáltatás kimaradása miatt nem tudjuk elképzelni életünket nélküle, vagy a másik dolog a kötelező ipari termelés (pl. minden autóba kötelező tűzoltó berendezés - hopp többszázmillió tűzoltóberendezés legyártva, a valós adatok pedig azt mutatják, hogy 99.99% soha nem lesz alkalmazva, sőt 99%-ban amikor szükség lenne rá akkor sincs alkalmazva, mert nem tudják kezelni, nem jut eszükbe a zűrzavarban vagy éppenséggel beszorult.) Persze az USA-ban ez nem kötelező és nem is gyártották le a sokmillió felesleges tőzoltóberendezést. Úgyhogy direkt ősszehasonlítást ugyan lehet csinálni ilyen alapokon, de nem hiszem, hogy valami értelme lenne. Az ami tényleg fontos, az a gazdasági fejlődés és a foglalkoztatottság.