• BlackRose
    1. Nem állítottam, hogy a helyzet ott rózsás, csak szerintem jobb. Pl. itt a Ferike aki szakmunkásként dolgozik és az apja is csak asztalos volt, fizette az adót amiből a János ingyen befejezte az egyetemet, és most a János 5x többet keres, persze a Ferikének is megvolt ugyanaz az esély, csak nem használta ki, de akkor meg miért kényszerítették rá, hogy fizesse. Szerintem sokkal felelősebb az ember ha önerőből éri el a célját mint ha nem. A másik dolog meg amire te is rámutatsz a nagy szórás. Az USA-ban sokkal kisebb a dropout mint az általad említett 85-90% ami errefelé van, ha jól emlékszem átlag 60% de a privát és főleg az Ivy League egyetemeken jóval kisebb. Vagyis komolyan átgondolja az ember, hogy annyi pénzel játszik e vagy komolyan dolgozik. Ha más fizeti akkor miért ne játszanánk egy darabig egyetemistát. A másik dolog meg ha nehéz bekerülni plusz sok pénzedbe kerül akkor annak két előnye van, első, hogy értékes másik, hogy komoly munka lesz mögötted, ha sikeres akarsz lenni. Az amiért ez általában nem elfogadható európában, az, hogy nincs kerülő, nincs shortcut.

2. Érdekes dolog, de elég sokan végezik el ezeket az USA egyetemeket (persze nem a méregdrágákat, de ilyen is akad bőven) akik pl. a harmadik világból vagy középeurópából érkeznek oda. Most akkor ezeknek, hogy lehet, ha nincs pénzük. Egyszerű, hitel (ha bizonyítod, hogy képes vagy akkor ez meglesz anyagi háttér nélkül is, egynéhány jó ajánlólevél komoly embertől és jó tanulmányi eredmények meg magas SAT erre elég), vagy ami még jobb, ösztöndíjból - ja persze az ösztöndíjat neház megtartani ha nem dolgozol komolyan és nem tanulsz, míg az EU féle ingyenes egyetemeken vannak olyanok is akik 10 éve egyetemisták..., tehát ott is lehet ingyen egyetemre járni, a dolog csak abban különbözik, hogy ott ez egyéni alapon történik és ki kell érdemelni (eredményes munkával), itt európában pedig mindenkinek ugyanaz az esély jut, érdemtől föggetlenül, és akkor nagy a pazarolás, nagy a szórás és kicsi az érték.