• Praetor
    #37
    Amúgy pont ezek miatt olyan nagy társadalmi különbségek az emberek között. Szociális szempontokból nem túl célszerű a rendszer. Bizonyos rétegek rá vannak szorulva az állandó segélyezésre és még esélyük sincs arra hogy kitörjenek. Hitelt nem adnak a semmire, és a kockázat is magas.

    Egy egyetemi diploma megszerzése után könnyebben kapsz hitelt valami posztgraduális képzésre, amivel ütőképes leszel a szakmádban. Akár több $100000-t kaphatsz, mert az egyetemet el tudtad végezni, és a szakmád alapján 2-3 év alatt simán kifizeted.

    De amíg a csóró családból eljutsz egy private school-ba, majd highschool, majd egy jónevű egyetem... (nem minden egyetemi diploma jelenti rögtön a jó munkahelyet az USA-ban sem). Esélye 1 a millióhoz. Egy 6 éves gyerek készségeiből nehéz következtetni arra, hogy milyen követelményszintnek tud megfelelni majd 18 évesen.
    És még ha eljutsz az egyetemig, arra sincs garancia, hogy bírni fogod.

    Magyarországon is az erősebb egyetemeken a kezdő évfolyam cc 10-15%-a diplomázik az eredeti terv szerint, és még 15-35% egy pár éven belül. Szaktól és egyetemtől függően baromi nagy lehet a szórás. Vannak akik egyáltalán nem végzik el, vannak akiket meg 10 év alatt végigrugdosnak.

    A hazai rendszerből persze nem lehet következtetni az USA-ban lévőről, de információim szerint egy erős egyetemre nem csak bekerülni, hanem bent maradni sem könnyű. A helyzet ott sem rózsás.

    Ha nincs erősebb családi anyagi háttér, akkor az USA-ban jóval nehezebben érvényesülhetsz, és kisebb eséllyel szerezhetet meg a megfelelő képzettséget, mint európában. Nem mindenki születhet pénzes családba. Az esélyt pedig mindenkinek biztosítani kell. Ezért tartom jobb rendszernek az európait.

    Aki pedig a szakmájában a toppon van, az meg még a diplomás túlképzés ellenére is jó pénzért el tud helyezkedni.