• BlackRose
    Történetessen nekem jobban tetszik ha én magam fizetem az én költségeimet. Persze nem gondolod komolyan, hogy az USA-ban órdítanak az emberek az utcán, mert fáj a foguk de nincs pénzük. Az egész csak hozzáállás kérdése, tudod, hogy az egézségedért jómagad vagy túlnyomó részben felelős és így viszonyulsz hozzá, ellentétben az EU-hoz ahol nem muszáj nagyon törödni a dolgokkal, mert az adófizetők fizetik a számlát. Az USA nyugdíjrendszere (az állami nyugdíj a Social Security) a statisztika azt mondaj, hogy a nyugdíjasok 80%-ának ez a fő jövedelme, és a nyugdíjasok ott jobban élnek. Munkanélküliség, hát 5% vs. 10% melyik a jobb? Na de ezt már NEXUS-al megvitattuk, nem kívánom ismételni... ja és a GDP-nek semmi köze ahhoz amit mondasz. Az nem a kiadásokról szól, hanem az új javak termeléséről. Különben nekem egyáltalán nem megy hasznomra, hogy az USA jobban él, hanem inkább az szúrja a pipám, hogy mi élünk rosszabúl. Persze itt kimondottan az anyagiakra gondolok, mert ugye az élet nem csak abból áll, de álltalában az a feltétele a többinek, persze nem biztos, hogy tudunk élni a lehetőségekkel, de az már más kérdés.

P.S. Az előtt néztem a Bloomberg TV-n, hogy New York-ban néhány privát iskola (iskola, nem egyetem) évi tandíja meghaladta a 30.000 dollárt, és az érdekes dolog, hogy még így is évekkel előbb kell a gyerekeket bejelenteni a várakozólistákra, mert különben nem jut be (nincs hely), tehát az USA privát oktatási model mégiscsak működik. Persze itt most jöhet valaki azzal, hogy nincs mindenkinek rávaló, de ha valaki nagyon akarja és komolyan áll a dolgokhoz akkor 99% kaphat ösztöndíjat vagy hitelt, amit ha aztán komolyan és felelőssen dolgozik könnyen visszafizet és még persze jó is fog élni, mert az ilyen privát iskolák nyitnak minden ajtót, persze komoly munkával és nemmindennapi áldozatok árán. A lehetőség megvan de a felelőség a tiéd. Válasz. Mi tetszik jobban, ingyen járni iskolába és aztán vagy diplomás munkanélküli lenni, vagy kis fizuért gürcölni, vagy fizetni a suliért és biztos (komoly munkától föggően) jövő elé nézni. AZ USA-ban a diplomások között elenyésző a munkanélküliség, ellenben az EU 15% körülivel szemben. Tehát megéri fizetni az egyetemet.