#25"Nemtudom fejleszt itt valaki MS termekekre epitve?"
Igen, kozel 12 even at voltam M$ platformra fejleszto. De mar csak egy darabig.
Mar elment a kedvem tole, hogy az ugyviteli programomba beagyazhato M$ word-hoz, excel-hez irogassak API-kat 4-fele kulon verziohoz, ganyolt, pontatlan dokumentaciok alapjan, ha valami nagyobb volumenu problemat talalok, akkor napokon at cseszegessem az M$-t, eloszor gyozkodjem oket, hogy megtalaljak azt aki nem csak a bevalt lerazo dumaval jon: "ez nem a mi hibank", hanem erti is, hogy mi a gond es hajlando ravenni az office fejlesztoket a javitasra. Ilyenre harom alkalom volt, minden alkalommal honapokkal vetette vissza a fejlesztest.
Vagy dumaljam ra az ugyfeleimet, hogy vegyenek ujabb horribilis osszegekert office licenszeket, hogy egyseges interfacet kelljen karbantartani?
TCO?
Utana ertessem meg az ugyfelekkel, hogy a hibat nem tudom orvosolni, mert nem az en kodomban van, ahol a hiba van oda en sem ferhetek hozza. Aztan ertessem meg veluk azt is, hogy ismet csuszni fog a fejlesztes, mert nincsennek milliok a zsebembe, hogy az M$ eloterbe helyezze a problemat es mielobb orvosolja.
Ez meg csak az Office volt, a hab a torta tetejen.
Ugyanezt a feladatot, ha egy nyilt forrasokon nyugvo office-ra epitettem volna, toredek ennyi gondbol meguszhattam volna.
1. Nem kell horribilis osszegekert fejlesztoeszkozt licenszelnem minden munkaallomasra.
2. Nem kell 4-fele kompatibilitasi reteget karbantartani, mivel verziovaltaskor at lehet allni az osszes munkaallomassal egyseges verzioju office-okra annelkul, hogy ujabb vamot fizettessek meg az ugyfeleimmel erte.
3. Ha gond van, van kihez fordulni: kozvetlenul a fejlesztokhoz. Ha nem szandekoznanak segiteni (ilyen meg nem volt), meg akkor is orvosolhatom, mert belenyulok magam a kodba, majd javitom.
4. Nincs hozza reszletekbemeno fejlesztoi dokumentacio? Dehogynem. Ott a forraskodja, belenezek es mar ertem is, hogy hogyan mukodik es meg raadasul pontos is.
Aki meg nem tud forraskodot olvasni, az ne alljon neki production ready szoftvert fejleszteni.