MSZATESZ#80836
Tény, hogy egy két embernek katasztrofális a helyesírása.
Senkinek sem szeretnék beszólni nem az én dolgom, de azt gondolom, hogy egy magyarnak minimum tudnia kell magyarul beszélni és írni(mellesleg Gordonkánk meg Orbánkánk sem beszél és ír éppen helyesen).
De íme néhány alapszabály amit ha figyelembe vesztek akkor sokkal kúltúráltabb lesz a topik:
1.: 1 az nem eggy hanem csak EGY mindig és mindenhol csak egy 'GY' különben nyelvtanilag meggy amiből kimaradt az 'M' (érettségin oda írják elé az M betűt és az, hogy néz már hi, hogy meggy kiló alma?
2.: A 'LESZ' mindig egy 'SZ' de kettőnek ejtjük
3.: NÁK helyett mindig NÉK, ugyanis a NÁK az a többeszám harmadik Személyének jele vagyis: Ők írNÁK a könyvet, én ÍRNÉK újságot.
4.: Nem véletlen lehet egy e/1-ben álló ige végén K vagy M, vagyis innéK valamit, úgy meginnáM azt a pohár szódát (tárgyas illetve alanyi)
5.: ilyen mindig LY, lyuk mindig LY sőt a LYUK és ragozott, toldalékolt alakjain kívül minden j-vel kezdődő szó pontos J.
6.:és végül SOSEM MÉR HANEM MIÉR DE INKÁBB MIÉRT
röviden ennyi, ez csak tömör helyesírás, és nem nyelvhelyesség. A nyelvhelyesség az az amikor mondjuk felcserélsz két szót és azt mondod, hogy pakolok asztalt 'asztalt pakolok' helyett az előbbi helyesen így van: Elpakolom az asztalt. de ez már csak egy asztalra vonatkozik az utóbbi pedig nem tudni mennyire csak éppen mondjuk asztalpakolásból élszXD
7.: Ja és a legfontosabb az összetett szavakat akor kell elválasztani ha hét szótagnál többől áll illetve a végén általában a két jegyből álló betűket nem vonjuk egybe azaz nem jeggyűrű hanem jegygyűrű
ENNYI remélem sokmindenkinek segítettem
És addig amíg az államfő és a politika 'nagyemberei' nem tudnak helyesen magyarul beszélni illetve írni addig mit várjunk a köznéptől????? Ettől függetlnül gáz, hogy a saját anyanyelvedet sem ismered rendesen de ezek vagyunk mi Magyarok(a 'MAGYAR' szó lehet kis illetve nagy kezdőbetűs mert ha kicsi akkor melléknév ha nagy akkor tulajdonnév)