• winnie
    #9
    válaszolj azért a kérdésekre.

    Sőt, éppen hogy te vagy az, aki semmiféle érveket nem hoz fel a maga igaza

    annyi mindent írtam már, vissza tudod olvasni... az idősorokat, a cserélődő minta által produkált hasonló eredményeket, a tendenciákat.

    50% esetén már ~10%-os lehet a tévedés, 1% körül már >30%-os

    ó, ne legyél már lol. vagy komolyan veszed vagy hülyeségeket írsz. olvass némi statisztikát, könyvet, passz.

    te valamiért úgy gondolkozol, hogy ha kijön egy reprezentatívkismintás eredmény, akkor az nagyobb mintán elkezd össze vissza ingadozni, holott csak kis eltéréseket fog mutatni a bővítéssel, hibahatáron belül. (neked az a tévképzeted, ha hiba van a mátrixban, akkor az egyoldalú, vagyis aki kimarad annak más a preferenciája (nézi a scifit) - de azt nem veszed számításba, hogy az is előfordulhat, hogy egy scifi-néző olyan preferenciát képvisel, amit az álatala képviseltek nem - vagyis nemcsak pro tévedhet a statisztika, hanem kontra is - és ezek a tévedések hibahatáron belül kiegyenlítik egymást - erről szól ez a tudomány.)

    ha kiírsz egy szavazást egy 20ezres kommunitiben, legyen ez az sg.hu, de múltkor pont erről dumáltunk és az egyik torrnetoldalon is kitettünk egy szavazást - akkor a 100 szavazat utáni eredményből le lehetett szűrni, hogy mennyi lesz a végeredmény, az akkor kapott százalékok már csak hibahatáron belül változtak (+/- 1 százalék) --> vagyis egy 0,5%-os minta válaszaiból is következtethetsz a sokaság véleményére.

    ha nem megy a tudományos alap (amit nem fogok leírni, nem vagyok statisztikus), akkor konkrét példák és nem mondhatod, hogy nem támasztom alá.

    dettó pártpreferenciák. 1500 főből készítik a közvéleménykutatásokat. 1500. 4 cég. az éves szinten 48 felmérés és az eredmények mind tendenciózusak, sosincs olyan, hogy egyiknél az egyik, mésiknál a másik vezet, ugyanakkor történik a csökkenés - és nagyjából leeképezik a választásieredményt is (pláne, ha a kispártokat nézi az ember, ahol pedig aztán tényleg lehetne bőven eltérés.)

    (gondolj a választásokra. már 15-20%-os feldolgozottság mellett lehet tudni a végeredményt. ahogy nőtt múltkor a feldolgozottsági szint az szdsz úgy emelkedett lassan 4,2%-ról. lehetett tudni, hogy a tendencia nem fog megállni és el fogja érni az 5%-ot - mint ahogy a miép csökkenésnek indult és végig folytatta a csökkenést. egyik párt eredményei sem úgy működtek, hogy elindul felfele, majd hirtelen lefele, majd ismét fel)