• winnie
    #29
    Itt valami olyasmit mondasz, hogy adott egy 10M alapcsoport, és ennek 1M fős mintacsoportja, mondjuk 1% becslési eltéréssel.

    a példa csak arra volt jó, hogy mr. zed-nek levezessek egy gondolkodásmódot, mert egyébként nem értette, hogy mire gondolok. így jobban érthetőnek tűnt, hogy mire gondolok.

    Mert nekem van matek diplomám, szóval ne akarj a statisztika áltudományával

    én nem a diplomámmal szoktam érvelni, sry. ha te azt mondod, hogy áltudomány, akkor kénytelen vagyok neked - matematikai statisztika sem létezik?

    tegnapig az sem tudtam, hogy van kumulált szorzás (ha te mondod), csak próbáltam képszerűen magyarázni, hogy milyen lehet ez a statisztika. nem vagyok statisztikus, de nyilván hasonló az alapja. (ha csak matek lenne a számítás, akkor mateknak neveznék, de biztos szerepet játszik a felmérésekben a szórás, átlagos abszolút eltérés, fogalmam sincs). nem én számolom.

    dettó nem tudom hogy történik a mintavétel, csak céloztam rá, hogy egy bizonyos jellemzőkkel megáldott népcsoport szokásai leírhatóak kis hibaszázalékkal minimális minta alapján.

    de mondom, konkrét példát. hány százalékot kell vizsgálni? és hogy számítódik a kumulálódó hiba lehetősége. ezt leírhatod.