• NEXUS6
    #52
    Jééé, értelmes hozzászólás!;))))

    Hát igen Marx elég tágan fogalmazta meg a kizsákmányolást. Ha elfogadjuk a kapitalizmus létjogosultságát, márpedig miért ne fogadnánk el, akkor azért annak a tőkésnek mégis csak meg kell engednünk némi profitot ugye, mert különben minek is csinálná az üzletet.

    A helyzet viszont sokkal összetettebb annál, mint írtál és szerintem nem is azok a lényeges szempontok.
    A nyugati országok gazdasága valójában marha szarul birkózik meg a globalizációval. Néhány százalékos fejlődést produkálnak miközben a társadalmi rétegek közötti olló szépen nyílik tovább.
    Azon kívül az USA hiperliberalizált gazdasága egyszer már 29-ben összeomlott (ennyit a liberális piac önszervező jellegéről) és csak az erős állami beavatkozás hozta helyre. Ez az állami beavatkozás a háború során tovább erősödött és a hidegháború alatt is tovább folytatódott. Érdekes látni viszont hogy a hidegháború után hiába csökkentek az állami kiadások ez valójában a gazdaságot stabilizáló és fejlődésre ösztönző egyik fontos tényező eltünését és nem extra források felszabadulását jelentette.

    Ha az angolszáz kapitalizmusba az Egyesült királyságot is beleérted, akkor még szarabb a helyzet ők az kb '50-es évekig a teljes gyarmatbirodalmukat elvesztették, és manapság már az EU vezető gazdaságaihoz képest szinte a 2. osztályba tartoznak.

    Az USA viszont viszonylag jól tartja magát, de mindez valójában egy spekulációs lufi. Addig amíg az emberek, a befektetők hisznek az amerikai gazdaságban addig odaviszik a pénzt, de ez bármikor megfordulhat, ugyan is az USA manapság szinte semmi kézzelfogahtót nem állít elő. Persze ott a sok szolgáltatás és sok országnak az is megéri hogy szinte hitelbe adja az áruit, csak hogy a saját gazdaságát fenntartsa. Az amerikai hitelképesség még manapság is sokat ér, annak ellenére, hogy hipernagyságú államháztartási hiányt hoztak össze az utóbbi években, és volt egy bár nagyon dúrva könyvelési csalásos esetük is.
    Amúgy könnyű úgy hatalmas mennyiségű kisvállakozást fenntartani, hogy ott gyak az ehhez kapcsolódó költségek töredéke annak, ami nálunk is terheli ezeket a vállalkozásokat. Miért? Mert ott töredék árú a benzin, kevesebb az adó stb. Na de nincs is általános társadalom/eü biztosítás. Meg pl lehet hisztizni az illegális bevándorlók miatt, de azért csak milliószámra lógnak be délről és végeznek el feketén minden moslék munkát.

    Az emberek (külföldiek) tehát rengeteget hajlandók fizetni az amerikai álomért. Ha ezt nevezed liberális angolszász kapitalizmusnak, akkor tényleg működik. Csak nem attól ami az angolszász közgáz könyvekben is van.