• BiroAndras
  #112
  "Bennem viszont az az alapvető kérdés ötlött fel, hogy honnan tudjuk, hogy:
  -jól mérjük a távolságát a távoli csillagászati objektumoknak?"

  Többféle módszerrel lehet mérni. Ezekmás-más távolságokon működnek jól, de van átfedés köztük, és ezáltal lehet ellenőrizni őket.

  "-jól mérjük-e a sebességüket?"

  A vöröseltolódással jól lehet mérni. Közeli objektumokon lehet ellenőrizni, hogy tényleg korrekt.

  "-jól mérjük-e a tömegüket?"

  Ha egy objektum körül valami sokkal kisebb dolog kering (márpedig ez általában fennáll), akkor a pálya sugarából, és a periódusidőből tökéletesen jól lehet tömeget számolni.

  "na persze ezek mind visszavezethetők arra a kérdésemre hogy: honnan tudjuk, hogy a távoli csillagászati objektumok tulajdonságai olyanok, mint amilyennek ma hisszük, nem tudhatjuk addig, amíg meg nem nézzük közelebbről őket, szerintem."

  A spektroszkópia segítségével egy kis fényből is rettenetesen sok információ kinyerhető. Elég ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a fizika mindenhol egyforma a világegyetem belátható tartományában. De persze azért az lesz az igazi, ha oda tudunk menni.

  "Persze legjobban annak örülnék, ha valaki elmagyarázná hogyan is mérjük azokat a bizonyos tulajdonságokat, és hogy biztos módszerek-e ezek."

  Sok ismeretterjesztő könyv foglalkozik ilyesmivel, és a neten is lehet bőven infót találni. Pl. : http://www.astronomynotes.com/index.html#details